søndag den 2. november 2014

Vinterture

Nu står vinteren jo for døren, og mange putter sig måske og tænker bare det snart bliver forår, så vi kan komme på tur igen. De eller den først forårstur, hvor træerne er sprunget ud, og det lune vejr og de lange dage har taget fat igen, er dejlige. Forårstiden sætter liv i fuglelivet, og skoven er dejlig lysegrøn.
Lejr ved søbredden under friluftskurset
Alle pårstider har imidlertid sin charme, og når man har vænnet sig til at være ude, så bliver alle årstider interessante.

Sådan var det også det år hvor jeg blev spurgt, om jeg ville være vejleder for to friluftsvejlederstuderende fra Telemark Højskole i Norge.
De skulle arrangere en længere vandretur som et kursus for en gruppe mennesker, og valgte påsken til forløbet.

Hele forløbet skulle foregå i Sydsverige i Skåne og Blekinges grænseområder. Påsken giver 5 dage så det var et fint forløb, og påsken plejer at være fin til årets første forårstur.

Det år var det bare ikke forår da påsken nærmede sig!

Gruppebillede
Hele 16 friske personer havde meldt sig til turen, der var gratis. Deltagerne skulle selv kun betale for transport og proviant, selve kurset var gratis.

Sneen lå stadig over landskabet. Ikke engang i Danmark havde vinteren sluppet sit tag. Forårstegn var der ingen af, og jeg halvt forventede en del frafald på friluftsholdet, og så frem til at få suppleret min fine samling af 'i sidste øjebliks undskyldninger' for ikke at tage med, uden indrømmelser om at den virkelige grund var,  at det forventeligt ville blive for koldt og ubekvemt. De kom ikke. Ingen meldte fra, og vi havde stadig det store hold på 16 spændte kursister.

Vi arrangerede samkørsel, som vi plejer, til turens start og slutpunkt. Vi går ofte rundture når vi har biler nok.

Der hugges hul i isen
Koldt var det, men ret stille i vejret og når blot man holder sig i gang er det fint. Der var sne, men de fleste steder ikke så meget så det blev en belastning for vandringen, men lidt tungt er det altid at vandre i sne. Man bruger også mere energi på at holde øje med hvor man træder, og på at holde sig på benene, de steder hvor det er glat. Dagsetaperne var imidlertid ikke så lange, og der var masser af pauser hvor der blev givet instruktion i kort og kompas, fordeling af deltagere i grupper til øvelser, og den slags, men turen skred fint fremad. Folk lærte en masse, og blev ret gode til orientering.

I det hele taget var det et super godt hold af interesserede elever, og de to instruktører klarede fint den store gruppe

En af udfordringeren var at få vand. Vi plejer altid blot at bruge vandet fra søerne deerovre, men det var jo frosset og isen lå som et hvidt panser over alle søerne. Tykt var det også, så økserne kom i brug.

Isen var temmelig tyk på søerne
Der er meget der er lidt mere besværligt om vinteren, og man har kortere dage til at nå det hele, men med god planlægning går alt, og det gjorde det også på denne tur. Udfordringer er også morsomme og spændende. Man få prøvet noget nyt, og frem for alt opdager og erfarer man at alt kan lade sig gøre.

Selv de begyndere der var med, folk der var på deres første friluftstur med lånt grej, klarede turen med glans. Nogle har nok skaffet sig en lidt varmere sovepose efterfølgende, men ingen klagede.

Faktisk er den slags ture meget grundlægende for træning både til sommerfjeldture og vinterture. Kan man klare de ofte fugtige vintre vi har i Danmark og i Sysdsverige, og kan ens grej klare det, kan man stort set klare alt.

Det sner igen
Der burde efterhånden vise sig bare nogle få forårstegn, men det gjorde der ikke. Tvært imod begyndte det at sne igen. En fin frostsne lagde sag på søernes is, på vores vandrerute og på telte og tarp.

Vi sover under tarp
De fleste sov i telte, men jeg har offentligt kommet til at erklære i et, måske lidt for frisk øjeblik, at jeg ikke sover i telt syd for polarcirkelen, med mindre jeg er i fjeldet. Bordet fanger, og stille op til hånlige bemærkninger under en tur hvor jeg fraveg dette erklærede princip, det holdt ikke.

Faktisk er det ikke noget problem, heller ikke når det er rigtig koldt, blot man er godt isoleret fra den kolde undergrund, men det kan man klare med et godt liggeunderlag, og eventuelt et lag grangrene nederst.

Kursisterne fik afprøvet og lært en del der ikke lige var i det oprindelige program, hvor vi jo naivt troede at det ville være forår i påsken. Ting der er gode at få prøvet af, og som giver ballast til friluftsloplevelser fremover.

Man fik vandret langt i sne og glat føre, teltet i snevejr med de udfordringer det giver ,og tændt bål med fugtigt og frosset brænde for ikke at
En lejr efter nattens snevejr
nævne det at tilberede mad med pandelamper, når mørket krøb ind på os.

Aftenerne omkring bålets varme og lys, dannede grundlag for en masse turteori og udveksling af erfaringer, og Anders og René kom fint omkring de fleste emner, der var planlagt hjemmefra og så selvfølgelig de nye der opstod, da turen viste sig at være en vintertur.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar