søndag den 9. november 2014

En vintervandring ved Sorø

Det er sjældent at vinteren i Danmark er noget særligt ud over rusk og regn og skiftende temperaturer lige omkring frysepunktet, men sjældne år kommer der alligevel sne.

Husk, hvis du kan lide at læse bloggen, så klik på 'følg', ovre i højre side og abonner på den!
Gennem skoven ad snedækkede stier
Jeg havde arrangeret en vandretur fra Sorø til Sorø som en rundtur. Turen var lagt på Outsite.org som en tur fra medlem til medlem som er en god mulighed  for at finde ligesindede vandre kammerater.

Områderne i og omkring de store skove på Midtsjælland, er meget velegnede til vandreture, idet det meste er statsskove. Et problem er blot, at der ikke er så mange overnatningspladser der ligge med en dagsmarchs afstand - de er mere egnet til cykelfolket, men det kan lige lade sig gøre.

Den sneklædte skov
Nu kunne det faktisk være rart at vide, om cyklisterne faktisk anvender de shelterpladser, der er anlagt. For eksempel blev Jyderupstien, der går igennem området, faktisk anlagt som en cykelrute. Og det på trods af, at flere af os der dengang sad i diverse udvalg, faktisk helst så den som en vandrerute, men det havde det daværende amt og kommunerne der anlagde den, intet øre for. Cykler var sagen, vandring er der ikke noget i, eller i hver fald ikke stemmer. Årsagen er nok, at det 'rigtige friluftsfolk' vandrerne, aldrig har formået at slå sig sammen i én fælles organisation der kunne få nogen slagkraft, men det har cyklisterne.

Dansk Vandrelaug, der dengang var det oplagte organ med mange medlemmer, var ikke helhjertet interesseret i at være eller blive vandrernes talerør. Den daværende formand, som jeg ikke her skal nævne navnet på, ville faktisk hellere 'snobbe opad' mod Friluftsrådets mere prominente medlemmer, så vandrerne og friluftsfolket som sådan, blev helt tilsidesat.

Jyderupstien blev anlagt som en cykelrute, og jeg tror faktisk ikke overhovedet, at der er nogle cyklister der bruger den til overnatningsture, og så ligger den der med shelterpladser, der ligger med alt for stor afstand for de fleste vandrere.

I vore dage kan man sikkert bruge retten til at telte eller bruge hængekøje i statsskovene, og så kan det lade sig gøre at vandre den, men ellers ikke.

Shelterpladsen bag Kongskilde Friluftsgård
Vi startede ved Sorø station, der jo ligger i Frederiksberg, et par kilometer syd for det egentlige Sorø. Herfra kan man vandre sydover gennem skov hele vejen til Kongskilde friluftsgård, der ligger ved Tystrup sø's nordende. Bag friluftsgården er der en shelterplads, som vi havde reserveret.

Weekenden var den eneste det år, hvor vejrguderne havde valgt at kaste en halv meter sne ned over landskabet. Det var ellers ganske mildt, lige omkring frysepunktet, så sneen lå tung på landskab, og på veje og stier. Når vi gik knirkede den arrigt under vores støvlesåler, og fandt sig kun lige i at blive presset sammen. Den var tung at vandre i, og trætte nåede vi frem til shelterpladsen, der ligge ved en lille bæk.

Et flot landskab at vandre i
Al træ var drivende vådt, og bål var det ikke muligt at få lavet, men hyggeligt var det alligevel i shelteret.

Gennem skoven vandrede vi mod nord, mod turens næste shelterplads. Det sneede fortsat, og temperaturen lå lige på frysepunktet. Turen var tung i al den sne, og kun få steder var der nye hjulspor, der lettede vandringen lidt.

Ruten mellem Friluftsgården og frem til shelteret ved Vedsø Vang, er flot og varieret og man vandre stort set hele vejen ad skovveje og -stier. En del af vores rute fulgte strækninger af Jyderupstien, som shelterpladsen også ligger på.

Shelteret ligger i udkanten af skoven, lige under nogle højspændingsledninger, og det er ikke så idyllisk, men shelterne var dengang i hvert fald fine.

Shelterpladsen Vedsø Vang
Herfra vandrer man lidt på vej, men derefter langs Sorøsøerne, ned til Sorø station igen.

Da jeg gik denne tur, var det ikke lovligt at telte frit i statsskovene, men det er det nu, så man kan sikkert arrangere turen anderledes, og flottere.

Hele området fra Jyderup og sydover, samt Sorøskovene, er meget velegnet til ture.

I mange år havde vi en traditionel tur Tystrup- Bavelsesøerne rundt, men det er en anden historie.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar