lørdag den 15. november 2014

Boganmelselde - Martin Breum, 'Balladen om Grønland'

Næsten alle danskere kender nogen der er i familie med nogen, der har tilknytning til Grønland, eller har selv tilknytning til Grønland enten familie-, vennemæssigt eller ved at have arbejdet deroppe, og de fleste danskere har en mening om grønlandske forhold.

Hvordan ser Grønlands fremtid ud?
Skal rigsfællesskabet med Danmark bestå, eller har den 47 årige Aleqa Hammonds vision om et selvstændigt Grønland 'i min levetid', sat uudslettelige spor i befolkningen?

Hvem er grønlænder? Er man grønlænder når man er født i Grønland, eller skal man også beherske det grønlandske sprog til fulde, for at være det? Hvad med alle de grønlændere der har dansk far eller mor, men som er født i Grønland?

Der er mange spørgsmål der trænger sig på, for det grønlandske samfund. Hvad ender det med?

Bogen er delt op i 2 dele, startende med en interviewrejse blandt Grønlands politiske ledere, fiskere skolelærere og intellektuelle.
Anden del handler om politik, om minerne og olieboringerne, visionerne og drømmene.

Bogen giver således også et indblik i forholdene i Grønland, ikke mindst i bygderne på kysten, og i hvad grønlænderne tænker og føler i forhold til Danmark, og de markante ændringer et liv med minedrift og olieboringer vil føre med sig.

Hvordan vil eventuelle udenlandske investorer reagere på en forcering af selvstændigheden, og de risici økonomisk der vil være ved det?

Det er mange spørgsmål der tårner sig op over det nye grønlandske selvstyreparlament, men også spørgsmål der vedrører Danmark, og hvis Grønland begynder at sælge uran, hele verdenssamfundet og aftalerne om 'Nuklear ikke spredning'.

I bogen forsøger Martin Breum at belyse problematikkerne fra begge sider.

Ganske interessant læsning der svarer på nogle spørgsmål, men åbner for andre.

Fakta
Forfatter: Martin Breum
Sprog: Dansk
Forlag: Gyldendal
Sideantal: 248
Indbinding: Hæftet
ISBN: 978-87-02-15755-0
Pris: 249,95

Ingen kommentarer:

Send en kommentar