torsdag den 27. november 2014

Nállu - et sted i Kebnekaisefjeldene

Et sted det altid er værd at stikke forbi er Nállu. Stedet under den spektakulære 'Nállu' (Nålen) der tårner sig op, når man vandrer ind i Stuor Reiddavággi fra Visttas i øst, dominerer stedet. Når man kommer ind i midten af Stuor Reiddavággi og befindr sig under Nállu, ser man den ikke mere.
Her midt i dalen hvor Den Svenske Turistforenings hytte 'Nállustugan' ligger smukt mellem vandløbene, hersker en helt speciel stemning, der får én til at vende tilbag  igen og igen.

Nállu set fra øst
Husk, hvis du kan lide at læse bloggen, så klik på 'følg', ovre i højre side og abonner på den! 
Nállu kommer man til enten fra øst, som nævnt, og Visttasvággi eller fra vest og Kungsleden, hvor Stuor Reiddavággi åbner sig ud for Sealgga-hytterne. Stuor Reiddavággi er en af områdets dale der senest slipper sneen om foråret, og ofte ligger der snefelter langt hen på sommeren.

Nállu-hytten
Der er som sådan ikke nogen godt markeret sti gennem Stuor Reiddavággi, men dalens udformning gør at man ikke kan gå forkert. Der er et enkelt vadested før søen Reiddajávri der kan være lidt bøvlet, men stedet er markeret med varder, og ofte kan man komme over uden at blive våd.

Jeg nævner dette vadested først idet de fleste syntes det er en udfordring, lige på kanten af søen som det ligger.
Ser det, eller syntes man det ser helt håbløst ud når man står der, kan man blive på den nordlige bred og vandre ud den vej. Terrænet er det samme som på sydsiden af søen, og der er et par steder hvor man kan være nødsaget til at vade, hvis der er meget vand fra gletsjerne, men det er lette vad.

Reiddajávri tidlig forår
Der kan også være et vad før man kommer til hytterne, nemlig hvor vandløbet, der kommer ned bagom 'Nålen', møder stien. En kæmpestor varde markerer stedet og skulle der være meget vand i det, så man må vade, er det et let vad.

Har man vadet ved søen går det fladt derudaf hele vejen til nedstigningen mod Sealgga-hytterne, kun afbrudt af vandløbet fra Reiddagjetsjeren, der godt kan være vandfuldt, men også det er et let vad.

Jeg har vandret dalen nogle gange i det tidlige forår, sammen med mine ungdomsskoleelever. Med tidlig forår mener jeg fra Sct. Hans og frem, og her har dalen ofte set ud som på billedet. Værst med sne i det tidlige er i de øvre dele, som er fra vadestedet ved søen og ud til nedgangen til Kungsleden ved Sealgga-hytterne. På hele denne strækning er der iøvrigt ingen teltpladser!

På vej mod Sealgga
Fra Visttas og ind til Nállu-hytten kan man godt finde teltpladser. Denne del af dalen ligger lavere og sneen smelter tidligere, men det er ved eller overfor hytterne der er de bedste teltpladser i dalen.

Der er en unik stemning herinde i hjertet af fjeldmassivet og det uanset vejret. Høj himmel og klar sol giver flot udsigt, og man ser dalen i hele dens vælde. De stejle mørke fjeldsider, gletsjerne de glimtende vandløb, og det grønne græs imellem de mange sten. Især i de vestlige dele af dalen er der temmelig stenet, men stenene er flade og ligger fast så de er ikke til megen besvær for vandringen.

I tåge derimod skifter dalen helt karakter og man får en fornemmelse af mystik der peger hen mod Tolkien, mens man vandrer gennem dalen, men ofte er der højere til himlen i midten af dalen ved hytten og de fine teltpladser.

Nállu er et af de steder man skal besøge når man er i området. Stedet giver et unikt billede af fjeldet og er spændende vandring når man kommer fra de brede dale hvorigennem Kungsleden fører.

Du kan læse mere om Kebnekaisefjeldene i min bog 'Kebnekaise'. De fjeldhistorier der bringes her i bloggen findes ikke i bogen, men er tillæg til den.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar