tirsdag den 11. november 2014

For dig der interesserer dig for grønlandske forhold, så er det nye nummer af epublikationen 'Polarfronten' nr. 3/2014 udkommet og kan læses her!

Husk, hvis du kan lide at læse bloggen, så klik på 'følg', ovre i højre side og abonner på den!

Vi skriver i dette nummer om:

Med Activ i felten
Polarfronten var i juli-august inviteret med på en ekspedition langs den sydøstgrønlandske kyst. Det er der kommet en lille håndfuld artikler ud af. Du kan læse om, hvordan geologer forsøger at rekonstruere gletsjeres fremstød og tilbagegang, om livet om bord på en forskningsskonnert, en flyvende gummibåd – og ikke mindst - mødet med en sulten isbjørn.

DNA studie giver ny viden om Grønlands forhistorie
Grønland var befolket af genetisk set én og samme gruppe palæoeskimoer gennem mere end 4.000 år. Det opsigtsvækkende resultat blev publiceret i august i det anerkendte tidsskrift, Science. Her redegør en international forskergruppe under ledelse af professor Eske Willerslev for deres studier af bevaret humant DNA materiale fra fortidige kulturer i de arktiske egne. Men de nye resultater udfordrer arkæologerne.

Grønlands jernalder kom fra rummet
For mellem 5.000 og 10.000 år siden bragede en meteor gennem atmosfæren over Nordgrønland. På sin vej brækkede den flere meter store klump i mindre stykker, der blev spredt ud over Indlandsisen og i havet ved Innaanganeq (Kap York halvøen) nær Thule. Få tusinde år senere gav meteoritten anledning til, at en egentlig jernalder opstod i Grønland tre århundreder før, de islandske bønder bragte jernet og landbruget til landets sydlige dele.

Læs også om, at børn og unge i Østgrønland er resiliente, og få en forklaring på, at det er en god idé at være flere, når man går i fjeldet – for tænk hvis man mødte en qivittoq.

Du kan besøge Polarfrontens hjemmeside her og hente bladet her.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar