mandag den 17. januar 2022

Tanker om fjeldvandring vol-XI - vejen til Grønland-II

Vi er i Grønland for at få styr på to ruter.
I september er der ikke specielt varmt i Grønland og slet ikke nord for polarcirklen, men det blæser ikke så meget i Grønland som i Danmark eller i Sverige for den sags skyld. I Grønland er det enten vindstille eller også blæser det en "hel pelikan" som man siger.




Vi startede med ruten der har sit udgangspunkt i Ilulissat.
En tur til Grønland skal også indeholde lidt kultur og derfor gerne et par dages ophold i en by, så man kan snuse til stemningen og kulturen. Ilullissat er som Knud Rasmussens fødeby og de store isfjelde i Isfjorden, er perfekt sted at have et par dage.

Vi fløj til Kangerlussuaq (Sdr. Strømfjord) og derfra videre med propelfly til Ilulissat (Jakobshavn). Da vi landede i lufthavnen kørte vi med taxa ind til byen og handlede brændstof som er let nok at få i så stor en by som Ilulissat.

Herefter vandrede vi ned til Holms bakke og derfra langs Isfjorden helt op til gletsjeren Sermeq avangnardleg hvor vi drejede ind i fjeldet.
Terrænmæssigt er Nordgrønland ikke særligt vanskeligt at vandre i hvis man ser bort fra navigationen. Det er ikke voldsomt kuperet og slet ikke som fx Kebnekaiseområdet eller mange andre steder i Sverige og Norge. Man skal dog tage højde for de floder der løber ud fra indlandsisen for dem krydser man ikke.

I Ilulissatområdet møder man kun dem hvis man vandrer nordligere end vores rute denne gang gik, nemlig op til Eqip Sermia, men det er en anden historie.



Fra Isfjorden krydsede vi ind igennem fjeldet for at ramme den gamle hollandske hvadfangerby, der nu er en bygd i distriktet. Bygdens opridelige navn er Rodebay, men heder på grønlandsk Oqaitsut. Det var lidt bøvlet indtil vi kom ud på den modsatte kyst og vi måtte ændre rute et par gang ved at gå tilbage og begynde forfra idet der var vandløb der var for svære at krydse men til sidst lykkedes det og så blev det lidt lettere. Der var dog et par vandløb der skulle krydses men det gik uden de store problemer ud over at vandet var koldt.

Vi fulgte nu slædesporet mod syd indtil Atllik hvor vi atter blev stoppet af vand, men efter noget tid fandt vi en vej over og vi fik Oqaitsut i sigte og herfra er det let at følge slædesporet tilbage til Ilullissat.


Ruten blev for så vidt udmærket men lidt for lang, så den endte med at blive afkortet så vi ikke gik så langt mod nord men skar over for at ramme fjorden Kangersuneq og derfra til Oqaitsut.

Senere lavede vi ture der også gik igennem kløften Ujup Kua og ture helt op til Iqip sermia, men sidst jeg var der i 2015 var gletsjertungen jeg plejer at gå over så afsmeltet at vandløbet var meget svært passabelt.
Vil man forsøge sig deroppe så er der masser af muligheder nord for Ilulissat og også syd for Isfjorden ved Ilimanak.

Som tidligere nævnt er terrænet ikke særligt hårdt at vandre i, men navigationen kan være vanskelig idet man både har brug for nøjagtig navigation samt gode fjeldkort som man heldigvis kan købe i vore dage. Specielt synes jeg at man er nødsaget til både at kunne holde sin retning hele tiden samt vide hvor man er, men også bruge synet til at finde de letteste ruter. Det sidste er umuligt i tåge.

Telte må man hvor man har lyst ligesom i Sverige og Norge så det er ikke noget problem og rent drikkevand er der også nok af. Det er også en god idé at have fiskestang med - man kan sagtens fange ørreder i søerne, og torsk og andet i havet, og på den måde få et lækkert supplement til den frysetørrede mad.

Isfjorden er selvfølgelig en af de attraktioner der trækker mange mennesker til området. De store isfjelde, der desværre er blevet minde pga klimaforandringerne, er flotte, men miljøet i byen er også værd at tage med.



I det hele taget er Grønland et dejligt land med flinke og gæstfrie indbyggere og så er det jo en del af Rigsfællesskabet så man bør opleve det mindst en gang i livet.

Har man ikke mod på en vandretur kan jeg anbefale en sejltur med kystbåden fra Nuuk til Ilulissat. Den tager 3 dage og man kommer til at opleve Grønland fra den smukkeste måde nemlig fra havet. Og så er der gode muligheder for at se masser af sæler og hvaler undervejs.

Det var slut for i dag ...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar