onsdag den 3. december 2014

Vinter

Med al den snak om klimaproblemer, indslag på TV om ekstreme vejrforhold, og 2014 som udnævnes til mange tiders varmeste år i Danmark, er det spændende om vi overhovedet kommer til at opleve nogen vinter på vore breddegrader.
Vinteren med sne som vi husker den selvom de fleste rigtige vintre er nogle vi tror at huske, og som var meget bedre da vi var børn - dengang var der nemlig sne!

Vintertur i Sydsverige
Selvfølgelig er forårets og sommerens ture, med sol og grønne blade, noget man ser frem til, men årstidernes skiften er også noget der betyder noget. Det er vel de færreste af os der er født heroppe mod nord, der seriøst vil ønske os ned hvor der altid er sol og sommer?

Jeg tror i hvert fald, at jeg ville kede mig uden årstidernes skiften. Uden forårets kommen med lysegrønne bøgeskove, sommerens varme og lange lyse aftener, efterårets smukke farver og vinterens kulde og sne. Altså når der er noget sne!

De vintre der ikke byder på sne er selvfølgelig mørke og lidt triste, når sneen ikke er der til at lyse op i vinterdagenes sparsomme lys, og regn og rusk er ikke lige det vi normalt forbinder med rigtig vinter.

Selvom vi i Danmark ikke har så mange dage om året med sne, er det ofte anderledes blot 3 timers kørsel mod øst. I det østlige Skåne og i Blekinge, hvor terrænet ligger lidt højere end i Danmark og klimaet er mere fastlandsagtigt, er der ofte dage med sne om vinteren.

Når nytåret er overstået og dagene igen bliver længere, begynder det at trække for at komme ud. For at komme ud på vandreture og gerne i sne.

Sidste vinter var rigtig fin derovre, og med tilpas sne til at man stadig kunne vandre så alle kunne være med - også de der ikke har ski.

Vinterturene er altid fyldt med oplevelser der er anderledes. Alt er en lille smule mere besværligt. Man skal hugge hul i isen for at få vand, og teltets pløkke er ikke altid sådan lige til at få i jorden, men sneen lyser op og det er ofte vindstille i den klare frost.

Der har været mange fine aftener med udsigt over den tilfrosne sø, og luften oplyst af bålets røde skær mod den hvide sne. Gode lange nætter hvor man har ligget lunt i soveposen, og er vågnet op til en flot solopgang over de mørke trætoppe. Det er rart at finde ud af at ens grej holder til kulden også, og at man på trods har haft det fint hele natten. Har man frosset har man fået erfaringer til at justere grejet til næste tur, og derved blevet klogere både på sit udstyr, og på hvordan man har det med det. Værdifulde erfaringer der måske kan komme én til gavn, inden den første fjeldtur.

Jeg vil til hver en tid anbefale alle at forsøge sig med vinterfriluftslivet. Det er en sjov, spændende og givende oplevelse og så har man ret til at føle sig en lille smule sej, efter den første weekendtur derude i sneen!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar