Der er ingen vinter uden vinterture hvad enten det er på ski, eller for det meste på vore breddegrader som vandretur i sneløse landskaber, med mindre man lurer på vejret og tager til Sverige når sneen lægger sig i januar eller februar. For også i år kommer der vel lidt sne derovre?
Lejrbål på vintertur |
Vinterturene har altid været noget særligt!
I starten var det noget man vovede sig ud på da man ikke kunne holde sig indendørs længere, mens man ventede på foråret, i den lange vintertid.
For mit vedkommende var det første gang på Skåneleden. Vi startede i Båstad og vandrede til Hässleholm. Egentlig en fin tur og lidt sne var der da. Eller der var nok til at det var svært at få gang i bålet husker jeg - teknikkerne var ikke helt så veludbyggede som de er i dag, hvor jeg altid kan få gang i et bål uanset hvilket vejr det er. Men, sidder man under træerne, mens den tunge sne der tynger nåletråets grene ned, styrtsmelter og hele tiden drypper ned på en i forvejen våd skovbund, hvor alt sejler i tøsne og små pytter kræver det lige lidt ekstra.
Under den slags forhold skal der gode teknikker og fiduser til for at få bål, men når det så først blusser op er det herligt at sidde ved. Det luner og giver lys og får snakken til at flyde med historier fra tidligere ture, og planer om nye i fremtiden.
Noget andet der er spændende, og som nogle måske vil forestille lidt for spændende, er om ens grej holder til det. Vi har ofte en forestilling om, at vinteren er skide kold, og en tid der bedre egner sig til indendørs sysler, te og kager, mens man nøjes med at se ud på det.
Det er det måske også for nogle, men for andre er det tiden hvor man tester sig selv og sit grej. Har man for eksempel 'kun' været på tur i Danmark eller Sydsvereige om sommeren, men drømemr om fjeldture, eller gerne vi starte sæsonen allede ved påsketid, hvor man jo aldrig ved hvordan vejret bliver, så er vinterture rigtig gode.
En vintertur behøver jo kun være over en weekend med to overnatninger, og det kan man altid klare, og man kan også have lidt ekstra tøj eller en fleecelagenpose med til forstærkning af soveposens isoleringsevne, så man er på den sikre side.
Og er det ikke nok har vi altid nogle fiduser til hvordan man opretholder varmen.
Det er faktisk sådan. Kan man klare at ligge ude om vinteren i Danmark eller Sydsverige, så klarer man næsten hvad som helst, og i hvertfald enhver sommerfjeldtur og det uanset hvilke overraskelser, vejret har tænkt sig at teste én med.
Vinterture er altså en rigtig god måde at få testet sig selv og sit grej af på, men det er også en rigtig god måde hvis man tænker på at skifte fra traditionelt udstyr til ultra light, eller bare light inden næste fjeldtur. Også her kan man drage værdifulde kundskaber og erfaringer, for om det man tænker at medbringe vil være godt eller skidt. Det eneste man måske ikke lige får testet er vindstabilitet, da der jo næsten altid er læ i de store svenske skove, men den slags kan jo testes hjemme i haven en dag det stormer og regner.
Er man ny eller relativ ny i friluftsliv, kan det være man skal vælge at tage på tur med andre, og måske mere erfarne folk. På den måde man kan dels se hvad andre bruger, og også få en hel masse fiduser, tips og tricks så man ikke selv skal opfinde den dybe tallerken én gang til, men kan drage nytte af andres erfaringer.
Her skal man naturligvis huske på sætningen: 'hvad der duer for dig duer ikke nødvendigvis altid for mig!' Hvad man har det godt med og hvad man trives med derude er meget individuelt, og noget man helt personligt langsomt bygger erfaring op omkring.
Derfor er det aldrig nogen god idé, at fare ud og lænse VISA-kortet, og forkøbe sig på udstyr. Køb man måske fortryder senere. Det er bedre at spørge sig for, låne, købe brugt osv. i starten, og derefter bygge sin egen udstyrsbank op omkring udstyr man trives med.
Der er altid muligheder for at komme ud på tur med andre. For eksempel kan man tage med Outsite.org der altid har både ture og kurser om vinteren. På Outsite kan man også spørge ligesindede eller mere erfarne hvad de bruger og derved få råd og vejledning inden man selv vover sig ud.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar