onsdag den 27. oktober 2021

Urtid af Jeanette Varberg - en anmeldelse

Jeanette Varbergs bøger er altid spændende læsning og jeg har tidligere omtalt Viking her!

Jeg læser gerne Jeanettes bøger der både er velskrevne og interessante. Jeanette er arkæolog og ser naturligvis tingene fra den vinkel. Alligevel blandes arkæologiske fakta, sagn og overleverede historier pænt sammen på en spændende og oplysende måde.

Tiden før vikingerne er mangelfuld både med hensyn til nedskrevet materiale og også med hensyn til fyldestgørende arkæologiske fund. Dette gør det vanskeligt at sammenstille en 100% korrekt historie baseret på facts, men sådan har det også været tidligere.


Nye metoder til at bestemme tid og sted for fund har dog åbnet for ny viden, men resten må vi komme med kvalificerede gæt om på baggrund af det materiale vi har - og det er Jeanette god til.

Narturligvis bliver der så også plads til en helt egen vinkel som Jeanette også har gjort i nærværende bog der er en opdatering af et tidligere værk, "Historien om Danmark". Jeanette har i den nye udgave, der også er udvidet, valgt at fokusere på kvinderne i tiden hun skriver om.

Men hvad var egentlig kvindernes rolle i tiden. Vi ved det ikke præcis og derfor har det været nærliggende at mene at kvinderne var dem der blev hjemme i lejren og passede børn når mændene gik på jagt. Men var det nu sådan? Det er ikke sikkert, for så let har jagten nok ikke været på den tid og med de jagtvåben der var til rådighed. Det kan meget let være at kvindernes rolle som samlere af urter, nødder, rødder og andet faktisk har været det man i det daglige levede af når jagten slog fejl.

Fund som Jeanette peger på indikerer også at kvinderne kan have haft ledende roller og måske har været mere ligestillede med mændene end vi før har fokuseret på.

Hvad der er korrekt eller ikke ved vi som nævnt ikke og derfor kan den ene vinkel være lige så god som den anden. Alligevel synes jeg det er god nytænkning og måske giver nye syn på sagerne også inspiration til genvurdering både af historien og af de fund vi allerede har.

Set i et friluftsmæssigt perspektiv
Bøger som jeg anmelder eller omtaler her ser jeg altid på i et friluftsmæssigt perspektiv og selvom jeg også interesserer mig for arkæologi, historie og andet så studerer jeg, ligesom mange andre friluftsmennesker, også de omgivelser jeg bevæger mig rundt i under mine ture. Her spille landskabsformer, gravhøje og andet også ind, for hvorfor ser landskabet ud som det gør og hvorfor ligger spor efter fortidens mennesker præcis hvor de gør og ikke andre steder?
Ting man har tid til at fundere over mens man vandrer. Ting der er med til at berige ens oplevelser derude.

Urtid er absolut en læseværdig bog der kan være med til at gøre turene i Danmark mere spændende.

Fakta
Urtid - Historien om Danmark fra stenalder til vikingetid
Jeanette Varberg

1. udgave 2021
Hardcover m. smudsomslag
ISBN: 9788712065142
Antal sider: 320
Pris: 299,95 kr.
Udgiver: Gads Forlag
Udgivelsesdato: 06-10-2021

lørdag den 2. oktober 2021

Kryddersnaps - velsmag på flaske, bogomtale

Der er mange måder at færdes i naturen på. Du kan være på vandretur med telt eller hængekøje, på cykel eller blot gå en dagstur i nærområdet. Uanset så er vi derude for at nyde naturen og hvorfor ikke tage noget af den med hjem?

Når man færdes derude kan man ikke undgå at se noget, der hvis man ved noget om det, kan bruges til andet end at se på.

Urter og bær, træer og buskes frugter og andet kan fx. bruges til kryddersnaps, så hvorfor ikke se lidt efter


dem og tage noget med hjem når man nu alligevel går forbi det.

At sanke giver også turene nyt indhold. Og på kommende ture kan du overraske venner med en lille dram under turen.

Denne lille praktiske bog er skrevet af Peter Friis Møller. Han er forstkandidat og naturhistoriker og arbejder som deltidsansat på GEUS og som selvstændig konsulent med bl.a. vegetationshistorie, naturlig skovdynamik og naturforvaltning.
Peter skriver hver uge om have og natur i Weekendavisen og er forfatter og medforfatter til en række bøger, bl.a. Danmarks insekter, Danmarks træer og buske, Danmarks skove.

Bogen er lille og let at tage med i rygsækken eller frakkelommen og indeholder udførlige beskrivelser af hvad der kan anvendes til snaps.

Der er selvfølgelig gode anvisninger på hvad og hvordan man tilbereder sine snapse. Hvor længe de skal trække, opbevaring og andet.

Alt der beskrives i bogen er lige til at gå til og ingen af de nævnte ingredienser er svære at få fat i i naturen. Det er noget vi alle støder på hver gang vi er ude hvis vi ser godt efter.

Bogen indeholder også en del opskrifter på kryddersnaps.

Bogen er velskrevet og godt illustreret. Bogen er indbundet, 96 sider. I bogen er en fin røde silkesnor, så du kan markerer hvor langt du er kommet.

Susanne Weitemeyer har tegnet de smukke planter.


Forlag: Koustrup & Co.
Type: Indbundet
Udgivelsesdato: 2014-09-24
Udgave: 1
Antal sider: 96
ISBN-13: 9788793159051
ISBN-10: 8793159056

torsdag den 23. september 2021

BÆR, sund superfood i serien med bogomtaler

Når vi færdes i naturen er det både godt og interessant at kende det spiselige derude. Dels kan man sanke på dagsturen og spise hjemme, men man kan også supplere turmaden med friske indslag som kan være friske bær på Müsslien eller hvad man nu kan finde på i lejren.

BÆR, sund superfood er en handy lille bog man sagtens kan have med på tur. Den fylder og vejer ikke meget men giver nyttig information om spiselige bær i naturen.

Bogen handler mest om bær man har i haven, men det er ikke det samme som at man ikke kan finde flere af dem i naturen.

Op mine egne vandreture har jeg ofte fundet fx stikkelsbær og i starten undrede jeg mig over det da det jo ikke er en vildtvoksende busk i Danmark.
Ved nærmere eftersyn at voksestedet fandt jeg meget andet der indikerede at det var "skovsvin" der havde læsset haveaffand af i skovkanten.

At smide haveaffald i skoven er naturligvis no-go, men med den viden har jeg fundet "underlige" bær flere steder på mine ruter, og nu kikker jeg efter dem.

Nogle bær formeres naturligvis også med fugles hjælp så de kan være sået mange steder.

Bogen er meget informativ og fint illustreret.

Bag i bogen er der opskrifter.

Fakta:
Forfatter: Maren Korsgaard
Illustrationer: Kirsten Tind
Forlag: Koustrup & Co.
Indbunden
Antal sider: 96
Format: 17 X 12,5 cm
Pris: 99 kr.


onsdag den 22. september 2021

Få mere ud af turen og naturen - serie med bogomtaler

Interessen for at færdes i naturen har aldrig været større end den var under coronakrisen, og forhåbentlig fortsætter den interesse.

Måske kan forslag til aktiviteter derude styrke interessen - det har den i hvert fald gjort for mig.
Jeg vil derfor i de kommende indlæg beskæftige mig med emnet og foreslå nogle handy bøger om forskellige emner - primært om de spiselige ting man kan finde derude men også lidt om andre ting.

Koustrup & Co. forlag har udgivet en fiks serie om naturen bl.a. omhandlende spiselige svampe, spiselige planter og blomster, kryddersnaps og meget andet relevant for den der færdes derude.  

Nu kan man jo selvsagt ikke transportere et helt bibliotek med i rygsækken men efterhånden som man har anvendt bøgerne og lært urter, bær, svampe etc. at kende så er de med til at berige maden i lejren, ligesom indsamling af ingredienser til kryddersnapse kan være hyggelige at lave derhjemme - og ikke mindst at have en lille én med i lommelærken på turene fremover.

Bøgerne er i et fint format til at have med ud i rygsækken men på trods af størrelsen både anvendelige og yderst oplysende. Her går man i detaljer med det der er væsentligt, og ikke med al det man kan læse i store fede bøger hjemme.

Lad os tage et grelt eksempel:
Vil vi lede efter svampe så kan værket her fortælle alt om svampe, og jeg mener alt: Nordeuropas svampe.
Som man kan læse og se så er det ikke ligefrem bøger man transporterer med i rygsækken, og desuden indeholder de langt mere end den almindelige svampesamler har brug for ude i naturen under jagten på de spiselige svampe.

Til modeksempel vil jeg omtale denne bog:
Spiselige svampe i naturen, skrevet af Peter Nielsen og udgivet på Koustrup og & Co.

SPISELIGE SVAMPE indeholder præcis det du har brug for når du er ude og fouragere i skoven.
Du får lidt at vide om hvad svampene "lever af" og derfor også om hvor du har størst sandsynlighed for at finde lige netop din yndlingssvamp.

Du får også råd om indsamling og opbevaring og konservering hvis ikke du vil spise det hele med det samme når du kommer hjem.

Indledningsvis får du kendskab til de giftige arter og også om hvordan svampene er opbyggede så du lettere kan identificere dem.

Herefter er der en gennemgang af de gode spisesvampe og deres voksested.
Svampene er her rigt illustrerede ligesom resten af bogen. Jeg synes illustrationerne er fine og præcise idet de viser præcis det man har brug for derude i skoven.

De sidste sider i bogen er forbeholdt opskrifter. Her finder du eksempler på gode svamperetter.

Generelt kan man sige at bogen er god at have i rygsækken hvis man er på tur i svampesæsonerne og gerne vil supplere fx den frysetørrede ret med et friskt tilskud.

Absolut en anbefalelsesværdig bog.

Fakta:
Titel: SPISELIGE SVAMPE i naturen
Forfatter: Peter Nielsen
Format: 12,5 X 17 cm
Vægt: 200 g
Inbunden
Antal sider: 93
Pris: 99 kr.


torsdag den 9. september 2021

Istiden i det danske landskab - Bogomtale

De fleste af os der færdes i naturen, uanset hvor det er, undres os gang på gang over hvorfor landskaberne ser ud som de gør.

I bjergrige egne giver noget af det sig selv, men i Danmark der jo ikke er et bjergrigt land har landskaberne også former, men hvordan er de dannet?

Bogen "Istiden i det danske landskab" har svar på en mængde af disse spørgsmål.

Bogen tager os med gennem Danmark og forklarer rigt illustreret med billeder og modeller hvorfor forskellige lokaliteters topografi er som den er.

Forlaget skriver i deres præsentation af værket:
"Det danske landskab bugter sig i bakkedal, men hvorfor gør det egentlig det? Svaret findes i istiden, der har sat sit altdominerende aftryk på vores land igennem mange hundredetusinde år. I denne bog fortælles historien om, hvordan istidslandskaberne er opstået, og hvilke processer der ligger bag. Med udgangspunkt i moderne digitale landskabsanalyser, den omfangsrige litteratur og de seneste års landvindinger inden for forståelsen af landskabsdannende processer giver bogen en faglig indføring i istidens naturforhold og gletsjernes, smeltevandets og permafrostens kræfter. 

Istiden i det danske landskab er den første sammenhængende og landsdækkende redegørelse siden midten af 1900-tallet for istidslandskabet, dets opståen og dets videre skæbne. Bogen er struktureret som et atlas over Danmark inddelt i 11 regioner, hvor det gennemgående tema er terrænformernes opståen og deres indre opbygning som landskaber, der ligger i lag oven på hinanden og er brudt i stykker nedisning efter nedisning. Derudover sættes der fokus på særlige emner fra de enkelte regioner, og bogen afsluttes med et nytegnet landskabskort over hele landet."

Vi ved jo alle at der har været istider, men det er ikke altid at vi forestiller os de forandringer i landskabet
disse har forårsaget. Derfor er bogen nyttig som opslagsværk til brug fx inden man tager på tur i et område. Når vi færdes derude er det bl.a. for at få naturoplevelser og de bliver ikke mindre af at vi har kendskab til landskabets topografi.

Forskellig viden om naturen er altid god at have når man færdes i den og det gælder faktisk al den viden vi kan hente. Viden om planter, svampe og andet og hvorfor de vokser på bestemte steder og ikke overalt fx.

Store sten og grusvolde, åse, som fx Køge ås eller det kuperede landskab med "bjerge" og søer på og omkring den Jyske ås giver sikkert anledning til undren ligesom mange andre lokationers særpræg.

Nærværende bog giver svar på mange af disse spørgsmål.

Fakta:
Forfatter: Michael Houmark-Nielsen
Forlag: Lindhard & Ringhof
Udgivet: 10. august 2021
Antal sider: 400
Format: 245 X 280
Illustreret i farve og S/H
ISBN: 978-87-11-98479-6

søndag den 28. februar 2021

Boganmeldelse, Yukon River af: Erik B. Jørgensen og Tine Henriksen

I 2016 padlede Erik B. Jørgensen og hans kæreste Tine Henriksen ned ad Youkon River og det er efterfølgende blevet til en fin og spændende bog ud af.
Jeg er ikke selv nogen eventyrer hvilket nogle måske vil anfægte, idet mine"eventyr" kun foregår i det nordlige Lapland og i Grønland, men jeg holder altid af at læse om andres, og Erik har jeg fulgt lige fra starten.

Jeg har IKKE fået bogen gratis men har købt den til fuld pris!

Bogen er bygget lidt 'sjovt' op idet både Etik og Tine på hver deres måde fortæller om hvordan de oplever turen og ind imellem der den krydret med fakta om dyre- og fuglelivet og med historien om steder de besøger undervejs.

Opbygningen af bogen virker imidlertid godt synes jeg og man har lyst til at læse det hele.

Jeg synes bogen giver et godt indblik i deres tur lige fra planlægningen over afviklingen til slutningen og de små beretninger om mennesker de møder er fine. De fylder ikke for meget og er fint med til at beskrive helheden i turen.

Når først man kommer igang med bogen virker den medrivende og er svær at slippe. Skrivemåden er indlevende og man føler lidt at man er med på turen og lærer personerne at kende - både dem der sidder i kajakken og dem parret møder undervejs.

Kortene man kan følge med på er gode så man hele tiden fornemmer hvor de er og som tidligere nævnt er de informative sider om steder, personer og områdets historie godt skrevet så man også får et indtryk af landet og de mennesker der bebor det og ikke mindst; de mennesker der i fortiden har været med til at præge det. Guldgravere og eventyrere gennem tiderne.

Jeg kan også godt lide at begge deltagere kommer til orde så man fornemmer forskellighederne og hvad hver især lægger vægt på.

En velskrevet bog om et spændende eventyr der absolut er værd at læse.

Fakta:
Forfattere Erik B. Jørgensen & Tine Henriksen
Forlag: KOM UD
Udgivet: 2020
Antal sider: 448
Format: 223X155 mm
Illustreret i farve og SH
ISBN: 978-87-996572-5-4

Købes her: https://komud.dk/produkt/yukon-river-eventyrlige-yukon-bog/
Pris: 300 kr


lørdag den 30. januar 2021

Ruter udenfor stierne i fjeldet - hvordan finder man dem?

 Gennem nogen tid har flere spurgt om hvordan jeg finder ruter i fjeldet. Altså ruter udenfor de markerede eller umiddelbart mulige ruter.

I min bog "Kebnekaisefjeldene" har jeg beskrevet mange ruter udenfor stierne, ja faktisk alle dem jeg gennem mange år har udviklet. Men hvordan har jeg så fundet dem?

Teknikken er at være megetopmærksom på alt i fjeldet når man færdes i det. 
Undervejs på mine ture skriver jeg dels dagbog med notater om terrænet og kik ind i sidedale og andre steder. Jeg noterer mig nøje, i hukommelsen, hvordan terrænet er at vandre i og sammenligner med med kortets højdekurver.

Når jeg så sidder hjemme og skal planlægge en ny rute der skal efterprøves sammenligner jeg mine notater og min hukommelse. Ser på højdekurver fra andre ture og beregner ud fra dem om den nye jeg er igang med ser ligesådan ud. Altså at jeg kan gå der.

Gør man det skal man lige holde sig for øje at ækvidistancen, altså afstanden mellem kurverne godt kan være 20 meter så derfor kan man ikke altid være sikker på at der ikke gemmer sig en afgrund. Derfor laver jeg alternativer de steder hvor jeg er i tvivl, men det kan sagtens gå galt alligevel.

Fx havde jeg for mange år siden planlagt en rute bagom Sealggamassivet ved at gå ind Geargevággi lige syd for Čeakča-passet mod Huvkijávri.

På næste tur skulle den prøves. Fra passet vandrede jeg nedad mod Sealgga-hytterne ad Kungsleden. Da jeg skulle dreje mod vest kort efter passet og ind i Geargevággi fulgte jeg ikke stien ret langt men drejede fra og gik vest for det lille vandløb og ind i dalen som så let ud. 

Ved et tættere eftersyn på dalmundingen så den ikke så let ud alligevel men prøves skulle den. I forhold til at der ingen sti er så var den ikke så slem alligevel men stenet er der. De små vandløb som jeg også var lidt luren på, var heller ikke noget problem og da jeg nåede dalskellet og begyndte at gå nedad igen skiftede jeg side og drejede sydvest og det viste sig at være en fejl for de vandløb jeg mødte der kunne jeg ikke krydse så jeg måtte gå tilbage igen og nu krydsede jeg helt over nord om Luohttijávri og helt over til renvokterhytten hvor jeg let kunne passere og nå ned til Nordkalottleden og over broen og ned til stien til Huvkijávri-hytten.



Selvfølgelig kan ruten vandres men jeg var alligevel ikke helt tilfreds idet den fordrede at jeg enten skulle vandre Kungsleden mellem Alisjávri-hytterne eller komme fra Nállu-hytten i Stuor Reaiddavággi gennem Šielmmávággi og derfra gå op i Čeakčapasset for at nå Geargevággi.

Ruten måtte tænkes helt om.

Til Alisjávri-hytterne kan man komme til fra flere sider uden at skulle gå Kungsleden, selvom man selvfølgelig også kan gøre det.

Fra hytterne her kan man så følge Kungsledens oprindelige linjeføring der var på vestsiden af Aliseatnu indtil den blev lagt om for mange år siden.

Ad den vej kan man følge elven helt ind til dens kilder og i daltærskelen der krydse ned mod Huvkijávri. Herfra er det meget lettere at vandre ned forbi renvokterhytten og videre til Huvkijávri.

Kik på kortet og sammenlign selv.


Hvis du synes det virker for uoverskuelig på min måde så køb min bog eller eksperimentel selv men husk at det ikke kun er højdekurverne du skal tage hensyn til. Vandløbene kan også bremse dig og selvom du "slipper igennem" et år kan vandstanden være helt anderledes andre år. 

Inden jeg guider en tur gennem disse ukendte ruter har jeg altid gennemvandret dem flere gange for at være sikker på vandløbene og så gik det alligevel galt i 2020  hvor vi blev stoppet af vand og måtte rekvirere helikopterhjælp. Vi kunne have ventet en dag eller to indtil vandløbene faldt lidt men så ville vi ikke have haft tid nok.


onsdag den 27. januar 2021

Fra Grønland til Stillehavet af Knud Rasmussen - boganmeldelse

Fra Grønland til Stillehavet udkom første gang for mange år siden. Den første udgave er fra 1925 så vidt jeg husker. Jeg har den ikke men jeg har flere andre udgaver og den findes også i Knud Rasmussens mindeudgave fra1934 som er en samling af alle hans bøger.

Den nye udgave her indeholder er et gigaværk af dimensioner og enorm flot.

Her har bogen fået ærespladsen på isbjørneskindet

Bogen beskriver den 5. Thule-ekspedition fra 1921 - 1924 og var Knud Rasmussens betydeligste og vel også den mest berømte af hans ekspeditioner.

Målet var at udforske inuitstammer fra Grønland over Canada og helt til Alaska for at samle folkesagn og studere inuitstammernes kulturer og sprog.

Bogen her er selvfølgelig meget andet end det. Den er også en beskrivelse af en fantastisk slæderejse gennem ukendt land.




Bogen beretter om en storslået ekspedition der gennem 3 år gennemrejste store dele af inuitternes verden. For mig har Knud lige fra min barndom været den der har ansporet mig til mine mange rejser både i Grønland og i de nordiske fjeldområder så jeg er naturligvis begejstret. Hele min barndom har jeg læst om hans ture og ekspeditioner.

Har du også interesse for polarekspeditionerne så er dette en bog du må eje og for mig hører den til de bøger man må eje og læse.



Bogen er ikke en total gengivelse af tidligere udgaver men en udvidet udgave med kort og optegnelser som ikke tidligere har været udgivet og så indeholder den også langt flere fotografier end tidligere udgivelser - og så er billederne optimeret digitalt.

For alle os der interessereer og for Grønlands og inuitternes historie er dette et af de værker der bør læses.

Bogen er flot og kæmpestor. 320 x 260 x 65 mm og som sådan ikke lige en man læser i sengen eller liggende på sofaen.

Fakta:

Fra Grønland til Stillehavet af Knud Rasmussen
Forord af Kirsten Hastrup
Forlag: Lindhard og Ringhof
Udgivelse: 2020
Sidetal: 800
Indbinding: Indbundet
ISBN-13: 9788711989371
Pris: 384,95