torsdag den 9. september 2021

Istiden i det danske landskab - Bogomtale

De fleste af os der færdes i naturen, uanset hvor det er, undres os gang på gang over hvorfor landskaberne ser ud som de gør.

I bjergrige egne giver noget af det sig selv, men i Danmark der jo ikke er et bjergrigt land har landskaberne også former, men hvordan er de dannet?

Bogen "Istiden i det danske landskab" har svar på en mængde af disse spørgsmål.

Bogen tager os med gennem Danmark og forklarer rigt illustreret med billeder og modeller hvorfor forskellige lokaliteters topografi er som den er.

Forlaget skriver i deres præsentation af værket:
"Det danske landskab bugter sig i bakkedal, men hvorfor gør det egentlig det? Svaret findes i istiden, der har sat sit altdominerende aftryk på vores land igennem mange hundredetusinde år. I denne bog fortælles historien om, hvordan istidslandskaberne er opstået, og hvilke processer der ligger bag. Med udgangspunkt i moderne digitale landskabsanalyser, den omfangsrige litteratur og de seneste års landvindinger inden for forståelsen af landskabsdannende processer giver bogen en faglig indføring i istidens naturforhold og gletsjernes, smeltevandets og permafrostens kræfter. 

Istiden i det danske landskab er den første sammenhængende og landsdækkende redegørelse siden midten af 1900-tallet for istidslandskabet, dets opståen og dets videre skæbne. Bogen er struktureret som et atlas over Danmark inddelt i 11 regioner, hvor det gennemgående tema er terrænformernes opståen og deres indre opbygning som landskaber, der ligger i lag oven på hinanden og er brudt i stykker nedisning efter nedisning. Derudover sættes der fokus på særlige emner fra de enkelte regioner, og bogen afsluttes med et nytegnet landskabskort over hele landet."

Vi ved jo alle at der har været istider, men det er ikke altid at vi forestiller os de forandringer i landskabet
disse har forårsaget. Derfor er bogen nyttig som opslagsværk til brug fx inden man tager på tur i et område. Når vi færdes derude er det bl.a. for at få naturoplevelser og de bliver ikke mindre af at vi har kendskab til landskabets topografi.

Forskellig viden om naturen er altid god at have når man færdes i den og det gælder faktisk al den viden vi kan hente. Viden om planter, svampe og andet og hvorfor de vokser på bestemte steder og ikke overalt fx.

Store sten og grusvolde, åse, som fx Køge ås eller det kuperede landskab med "bjerge" og søer på og omkring den Jyske ås giver sikkert anledning til undren ligesom mange andre lokationers særpræg.

Nærværende bog giver svar på mange af disse spørgsmål.

Fakta:
Forfatter: Michael Houmark-Nielsen
Forlag: Lindhard & Ringhof
Udgivet: 10. august 2021
Antal sider: 400
Format: 245 X 280
Illustreret i farve og S/H
ISBN: 978-87-11-98479-6

Ingen kommentarer:

Send en kommentar