onsdag den 14. januar 2015

Kungsleden - Abisko - Nikkaluokta, etape III

Vi står nu ved Alesjaure-hytterne og ser mod syd. Rygsækkene er på og vi er klart til endnu en etape ad Kungsleden.
Udsigten fra knolden hvorpå Alesjaure-hytterne ligger er flot. Langt ned igennem Alisvággi kan man se gennem den brede dal. Et stykke ude anes forbjerget Bossosváráš der 'vogter' over indgangen til Bossosvággi lige efter kløften hvor broen over Bossosjohka er.
Denne etape tager os til  Čeakča-hytten der ligger nogle hundrede meter under Čeakča-passet.

Mod Čeakča-passet fra Alesjaure-hytterne

Etape 3 - Alesjaure-hytterne - Čeakča-hytten

Man forlader Alesjaure-hytterne via broen over elven, og er nu atter på sporet mod syd. Der er ganske jævnt at vandre her, stien er bred og tiltrampet, og terrænet er ikke særlig kuperet. Hist og her er der en lille knold man skal op over, men de er alle små. Terrænet stiger en smule over strækningen fra hytterne og til broen over Bossosjohka, men inden da passerer man UnnaVisttasvággi, som er en høj dal der fører gennem fjeldet til Visttasvággi. Unna Visttasvággi er ikke markeret og er vanskelig at vandre.

Stien drejer lidt op i fjeldet lige før broen, og man er nu ud for Bossosvággis munding. Vandet der kommer inde fra gletsjerne bruser under broen og vel ovre runder man Bossosváráš, og vandrer endnu et fladt stræk ned mod renvokterhytten man kan se lidt inde til venstre.

Ved Šielmmánjira begynder det at gå opad, men først skal man krydse vandløbet hvilket dog ikke plejer at give problemer.
Čeakča-hytten
Nu stiger terrænet for alvor. Man forlader Alisvággi og stiger op igennem Čeavččanjira og undervejs bør man se sig tilbage og nyde udsigten over Aliavággi, selvom man måske er mere fokuseret på deimponerende fjeldvægge på kløftens vestlige side. Lodret rejser de sig og kløften, vandløbet fra Čeakča-passet løber i, skurrer sig dybt ned.

Et stykke oppe ser man Čeakča-hytten på den modsatte side af kløften der som regel kan krydses lige nedenfor, men lettere er det ofte at fortsætte lidt forbi hytten og benytte hængebroen der fører over kløften.

Čeakča-hytten ligger lidt i skygge under den nærmest lodrette fjeldvæg. Der er kun én hytte samt en hyttevært-hytte og der er ikke nogen butik ligesom der er i Abiskojaure og i Alesjaure og heller ikke nogen badstue. Ellers er hytten hyggelig nok.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar