lørdag den 4. oktober 2014

Svampetur i Sydsverige

Jeg elsker svampe, altså de der sjove vækster der vokser i skovbunden, og er hyggelige at samle samtidig med, at man får sig nogle gode og friske oplevelser i skoven.
En herlig morgenudsigt på svampeturen
Jeg har jo en eller anden forkærlighed for området omkring Immeln og i det hele taget for området i det østlige skåne og i Blekinge.

Tragtkantareller
Herovre er skoven helt anderledes en den traditionelle danske velplejede bøgeskov. Her er skoven mere åben, større og gennemløbet af masser af små vandløb der forbinder en masse små og store søer. De gamle bøge- og nåleskovsområder med mos, tyttebær, blåbær og vilde hindbær er et eldorado for svampesamlere idet svampene her har fine voksebetingelser. Samtidig er områderne så store at der ikke er overrendt af samlere - og slet ikke hvis man har tjek på kort og kompas, og er villig til at vove sig langt ind i skoven. Det er der nemlig ikke mange andre der tør.

Sæsonen er på sit højeste selvom den burde være i aftagende, men den varme sommer og det milde efterår forlænger sæsonen for de fleste svampe. Dem jeg går efter har imidlertid sæson lige nu. Jeg er helt vild med tragtkantareller og tager næsten til Sverige hvert efterår for at samle, og gerne på fleredagesture så jeg også lige kan 'være derude'.

Tragtkantareller kan man ikke forveksle med noget der er giftigt. De er, lige som andre kantareller lette at kende. Svampen ligner gul kantarel, men er lys til mørk brun gående over i gråbrun. Hatten er tragtformet og lamellerne, der sidder fast på svampen og ikke kan nulres af, er gaffelformede og løber under hatten og lidt ned på stokken. Stok og hat sidder fast sammen. Hattens rand er takket/bølget. Stokken er gul.
Dagens høst

Tragtkantarellen ynder at vokse hvor der er lidt fugtigt, og gerne i mos hvilket gør at den er ren at plukke - man får ikke megen jord med.
Den kan vokse både på sur og basisk jordbund, og kommer frem i september og forsvinder først med den første frost. Altså en meget land sæson.

Det er en fin spisesvamp der egner sig til tørring for langtidsopbevaring. Jeg har tørrede svampe på lager der er fler år gamle og stadig udmærkede at spise i forskellige retter.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar