mandag den 13. oktober 2014

På "svampejagt"!

Tragtkantareller

Weekenden har været brugt på en jagt efter svampe i Sverige.
Jeg plejer altid at være derovre om efteråret for et lede efter tragtkantareller, som der nogle år er rigtig mange af. Jeg har så et favoritsted jeg altid frekventerer først, for at se om det er et godt eller mindre godt år. Sidste år og forrige år var mindre gode, i hvert fald de steder jeg ledte, så der blev det ikke til så meget, men det er jo hyggeligt at gå i skoven alligevel.
Flotte eksemplarer

I år tog vi over allerede torsdag aften, for at have både fredag og lørdag i skoven. Søndag, hvor man skal hjem gider man ofte ikke så meget andet, end at gøre huset rent og lukke det ned.

Skoven er flot på denne årstid, hvor farverne slår igennem med røde og gule nuancer mod den mosklædte skovbunds grønne stjernemos. Vejret er ofte klart og køligt, der er højt til himlen og vindstille i de store svenske skove.

I år er farverne ikke rigtigt slået igennem. Eftersommeren og starten på efteråret, har været varmt og er det stadig. Vi mangler lige et par nætter med nattefrost, for at få det sidste med. Vi havde omkring 18 graders varme i dagtimerne, mens vi var i skoven, og det er jo ikke ligefrem efterårstemperaturer.

Dagens høst
Mit foretrukne svampested ligger i Blekinge. Det er ikke fordi Blekinge er et bedre sted end så mange andre steder, at lede efter svampe i, men jeg kan godt lide naturen derovre. Søerne, vandløbene og de store dybe blandede skove med klipper og mos, som virker mere vildmarksagtigt end vore hjemlige skove. Området er også temmelig tyndt befolket, og udenfor stierne er skovene ikke sådan lige til at finde rundt i. Har man ikke kort og kompas og eventuelt GPS med, kan man let fare vildt. Lokalbefolkningen, og såmænd også mange andre, betjener sig ikke af disse nymodens hjælpemidler, så de tør ikke vove sig så langt væk fra veje og stier, hvilket er en fordel for os andre.

I Danmark er alle områder med svampe jo nærmest overrendte, eller det er de i hvert fald her i Køgeområdet, og man skal godt nok tidligt op for at få de svampe, der i løbet af natten gennem skovbundens løvdække, har vovet sig op til overfladen.

Weekenden gav en ganske fin fangst, der for de flestes vedkommende er blevet tørret.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar