søndag den 25. august 2019

Overraskelser på turen

Jeg sidder og sorterer billeder fra ture og når man gør det dukker der altid noget spændende op som minder én om ture eller steder.
I 2013 blev jeg kontaktet af et par der skulle skrive opgave mens de gik på friluftsvejleder i Norge. De ville gerne have mig som supervisor men skulle ellers selvstændigt arrangere og udføre et friluftskursus for en gruppe mennesker i Sydsverige og det blev en meget overraskende tur.


Tidspunktet for kurset blev sat til påsken idet man så havde nogle ekstra dage.

Kurset som skulle afvikles som en tur med instruktioner undervejs blev lagt i Sydsverige som nævnt og fortrinsvis udenfor de etablerede stier og også gennem usporet land hvilket på forhånd lagde op til udfordringer.

Hvad ingen havde regnet med var at påsken det år var den eneste vinteragtige periode i den vinter og nogle steder på ruten lå der en del sne ligesom det også sneede under forløbet.

Vandløb er der mange af i Sydsverige og også de gav lidt udfordringer selvom der mange steder var tynd is og at de under andre forhold havde været lette at springe, så var de det ikke i det glatte føre.

At det ville være vinter i påsken havde ingen tænkt på selvom det ind i mellem hænder men den slags vejr byder altid på nye læringsemner og ingen af de tilmeldte på holdet meldte fra af den grund. De fik blot et mere udbytterigt kursus mht valg af udstyr etc.

Alt bliver anderledes når vejret skifter på den måde og vandring udenfor stierne kræver også under normale forhold mere energi og derfor lægges etaperne kortere.
Når det så sner og er glat kommer der et yderligere element til så derfor skal man om vinteren være forberedt på allerede hjemmefra at det kan være nødvendigt at ændre eller afkorte sin rute.

Også det at skaffe vand til at drikke og til madlavning tager mere tid end om sommeren. Vandet i søerne herovre i Blekinge er de fleste steder rent nok til at man kan drikke det så derfor har vi aldrig meget vand med i rygsækkene.

Vand skal man jo have uanset og også selvom man må hukke hul i isen på søen for at få fat i det.

Tilbage til planlægning af ture udenfor stierne så skal man som sagt altid have en plan B hjemmefra eller være så erfaren at man kan "opfinde" en undervejs og det skal altid gøres på en måde så det ikke forringer den tur deltagerne har meldt sig på og det kræver både turledererfaring og stort kendskab til det område man planlægger turen i.

Har man ikke den erfaring må man øve sig eller holde sig til stierne.

At overnatte under disse forhold er også anderledes end om sommeren. Ikke at vintrene på vore breddegrader er særlig kolde men hvad langt værre end kulde er så er vores vintre våde.


Som princip sover jeg aldrig i telt syd for polarcirkelen med mindre jeg er i fjeldområdet. Jeg foretrækker tarp eller hængekøje og det giver naturligvis lidt ekstra udfordringer om vinteren eller hvis det regner og blæser samtidig men på den anden side sover man godt ude i det fri.


På turen her havde de fleste telte med og det gik også udmærket men i den kuperede svenske skovbund er det ikke så let at finde teltplads til så mange telte så man ligger lidt spredt.

På trods af vejret husker jeg turen var god, instruktørerne dygtige så jeg kunne give ros og melde fint tilbage til skolen og deltagerne var glade og syntes de havde fået et godt kursus og en fin tur.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar