søndag den 30. december 2018

Hvad er et microeventyr og hvordan kommer du igang med det? - af Maria Rømer

Jeg har længe fulgt med i Marias små microeventyrer og det er et rigtigt sjovt koncept, jeg ikke lige selv var kommet på. Ikke desto mindre er idéen god og på Marias website er der mange fine fiduser til hvordan man kan komme ud, så derfor har jeg inviteret Maria til at skrive lidt her på min blog.

Svanninge bakker, Fyn
Jeg hedder Maria, jeg er 31 år og blogger om mikroeventyr, friluftsliv, rejser og grej ovre på
CurlyCamper, som jeg startede i 2016  ”CurlyCamper”. Jeg blev spurgt, om jeg havde lyst til at skrive et gæsteindlæg på bloggen ”Outsite-Stories” og det ville jeg selvfølgelig gerne! Jeg glæder mig til at dele det med dig. Jeg håber, det kan inspirere til at komme ud på nogle små eventyr i hverdagen. På den måde bliver der ikke så langt mellem de større eventyr som for eksempel vandreture i Skandinavien.

Hvad er et mikroeventyr?

Senja, Norge
Begrebet mikroeventyr stammer fra eventyreren Alasdair Humphreys. Han beskriver mikroeventyr,
som de små eventyr der er plads til mellem klokken 17 og klokken 8 næste morgen. De eventyr som du kan tage på en helt almindelig hverdag, når du har fri fra arbejde. Jeg kan hilse at sige, at der kan presses en del ind på de 15 timer inklusiv en god nats søvn. Hvis det skal gøres helt simpelt og uden for meget besvær, behøver det såmænd heller ikke indebære en overnatning. Det kan sagtens være en udflugt til et nyt sted, du ikke har været før.

Inspiration fra CurlyCampers mikroeventyr

Jeg har været på mange mikroeventyr efterhånden. En del af mine ture har været med overnatning, men der er også mange, som har været nogle timers eventyr. Indimellem er jeg på kurser eller til møder med arbejdet rundt omkring i landet. Her benytter jeg mig ofte af at tage et nyt sted hen og overnatte for åben himmel. Mit arbejde har blandet andet natur på skemaet, så det gør ikke noget, at jeg lugter lidt af bål, når jeg kommer frem til mødet. Gennem tiden har jeg blandt andet overnattet i telt i Svanninge Bakker, for åben himmel på stranden på Rømø og i shelter ved Maribo sø.


Maribo sø
Turene uden overnatning har blandt andet været en tur til Trædestenene nord for Aalborg. Vandretur i
Tranum-Fosdal i Nordjylland, hvor vi fandt en masse blåbærbuske, der stadig havde masser af bær på.

Træklatretur med min kæreste og kammerat i det smukkeste sommervejr. En venindetur til Boserup skov med Trangia og pandekagedej, som vi nød nede ved fjorden. En vintervandretur på Skjoldungestien ét år og Hedebostien et andet år. Der er bare noget særligt ved at være ude om vinteren. En mountainbiketur i Vilsbøl Plantage i Thy med efterfølgende fish ’n chips i Hanstholm.



Læs om alle mine mikroeventyr her!

Hvordan kommer du på mikroeventyr?



Rømø, Nationalpark Vadehavet
 Selvom mikroeventyr ligger mellem fyraften og mødetid næste dag, kan det godt være svært at få klemt ind i en travl hverdag. Arbejde, familie og hus. Der er nok at se til. Men hvis du forbereder dig lidt, kan det sagtens lade sig gøre. Det behøver ikke være kompliceret eller kræve en masse grej.

Det første du skal gøre, er at sætte en dato. Det kan være en dato i næste måned. Det kan være en dato
hver måned det næste år fra nu. Det er helt op til dig. Men når du har sat et kryds i kalenderen, er det svært at lave andre planer eller ”glemme”, hvad det var, du skulle lige præcis den dag. Husk at der ikke findes dårligt vejr – det handler om påklædningen, som du sikkert har fået at vide som barn tusind gange.

Rebild Bakker, Nordjylland
Som jeg nævnte tidligere, så behøver det ikke være besværligt at komme af sted. Når det handler om de små eventyr, behøver du ikke noget særligt udstyr. Du behøver ikke kort, kompas, de dyre vandrestøvler eller en kæmpe rygsæk. Til de små eventyr bruger du simpelthen, hvad du har i gemmerne. Alt efter sæson skal du have tøj på kroppen – gerne noget vind- og vandtæt. Du skal have nogle sko, der er gode at gå i og det kan sagtens være et par
løbesko. Er det vinter og koldt, er hue, vanter, halstørklæde også en god idé. En rygsæk med en madpakke, en flaske vand og en ekstra trøje og så er du godt kørende. Vil du gå all in og overnatte i det fri, skal du selvfølgelig have dit sovegrej med.

Læs også: Sådan holder du varmen om natten.

Der er størst chance for succes, hvis du holder det helt enkelt. Lad være med at forsøge at lave et bål kun med, hvad du kan finde i naturen. Tag noget tørt brænde med hjemmefra, så du er sikker på, du kan få startet et bål. Du behøver ikke slæbe en masse mad med. En takeaway pizza fra den lokale er helt i orden. Det handler ikke om overlevelse eller at være primitiv på mikroeventyr, det handler om at være ude og opleve. Hvis en hjemmebragt madpakke eller pizza gør det lettere for dig at nyde turen, så er det dét, du gør. Tag også gerne termokanden med kogende vand eller kaffe med, hvis du ikke kan tænde bål og varme vand. Det er ikke snyd.

Ersfjordbotn, Tromsø Nordnorge
Snacks på tur er vigtigt. Du skal aldrig gå ned på snacks og du må tage alle de Snickers med på tur, som du har lyst til. Der er ikke noget værre, end at gå sukkerkold eller blive træt 30 minutter før mål og ikke have flere snacks. Snacks skal du ikke nedprioritere.

Sidst, men ikke mindst, skal du huske på, at selvom vi ikke har Allemandsret i Danmark, er der
faktisk utrolig mange steder, du må opholde dig. På stranden, i skoven, på vandet og i det åbne landskab. Du må oftest fortsætte, der hvor kragerne for længst har vendt om. Jeg har samlet alle retningslinjerne, som du kan læse her. Det giver en kæmpe frihed at vide, hvor du må være i naturen og ikke mindst, hvor du må overnatte i naturen. Der er virkelig mange smukke steder i Danmark og der er ikke nogen grund til at blive hjemme på sofaen, når mulighederne ligger lige ude foran din dør.

Hvor kan du finde mere fra CurlyCamper?


Lodbjerg fyr, Nationalpark Thy
Følg med på bloggen, hvor jeg deler ud af gode råd, anmelder grej og inspirerer til mikroeventyr og på tilhørende Facebookside. Du kan finde inspiration fra de +900 andre medlemmer Facebookgruppen Denmark Microadventures og læse om deres mange mikroeventyr, dele billeder og spørge til råds om alt, hvad der har med friluftsliv og mikroeventyr at gøre.

Jeg håber, du har fået noget inspiration til, hvad dit mikroeventyr kan være. Et nyt år er oplagt til at sætte en masse datoer i kalenderen. Mit nytårsforsæt til 2018 var, at jeg skulle på et mikroeventyr hver måned i hele 2018. På den måde oplevede jeg årstiderne ændre sig og temperaturerne falde. Du kan også vælge at tage det samme sted hen på mikroeventyr. Så vil du uden tvivl se ændringerne over et helt år det på gældende sted.

Rigtig god fornøjelse og tak for du læste med!

Hvor skal dit næste mikroeventyr gå hen?

De bedste hilsner,

Maria

Ingen kommentarer:

Send en kommentar