lørdag den 14. februar 2015

Vinterturene, bliver det mon vinter i år?

Christian er i Sverige i denne weekend på årets første vintervandretur, og for nogle uger siden havde vi en vinterworkshop i Sydsverige. Den 6. marts tager Jesper og jeg over på "vinterens" sidste vandretur i det sydsvenske.
Men sluttede vinteren med weekenden hvor vi holdt vinterworkshop?
På workshoppen havde vi en smule sne ved Blankaviken, men i denne weekend er det jo nærmest begyndende forår derovre.


Vinterworkshop ved Blankaviken 2015
Det er selvfølgelig aktiviteter fra turteamet på www.outsite.org jeg omtaler i indledningen, og den kommende tur derovre foregår også i outsite-regi, i et af de områder i Sydsverige vi benytter aller mest i årets mørkeste måneder.

Hammock ved Blankaviken
På den årstid gælder det om at have så kort transport som muligt til og fra destinationen, således at vi kan nå at etablere lejr inden det bliver helt mørkt, den første aften. Det er knap så sjovt at etablere lejr i pandelampens skær.

Lejr og overnatningsformer på vore ture kan være mangfoldige, men det første kriterium er at vi skal have søudsigt, men i det område vi oftest færdes i er det ikke noget problem - der er masser af søer, og vandet i dem kan sagtens drikkes uden videre.

Om vinteren må vi ofte hakke hul i isen med øksen for at komme ned til det klare vand. Om sommeren er det lettere, men den "halvkolde" tid som den vi oplevede på workshoppen er faktisk den dårligste vandmæssigt. Der ligger ofte is på søen, men den er for tynd til at man kan gå på den og derfor er man henvist til vand tæt på bredden hvor der ofte er grannåle og andet. Det klare friske vand er svært at få fat på, men det går som regel.

Øksen må i brug
Vores næste tur går til samme område, der er temmelig stort, men ad en helt ny rute. Nu må det være slut med at vandre den samme rute igen og igen. Nej det er det naturligvis ikke! Den traditionsrige rute rundt om Raslången, går vi stadig et par gange om året. Ikke slavisk præcis den samme rute, men lidt til og fra den og rundt om søen Raslången er det jo uanset. Og flot er turen også og også selvom man har været der nogle gange, og det er ind imellem rart at gense flotte spots.

Alligevel skal der fornyelser til. Man kan skifte område, men det resulterer ofte i at man skal køre længere, at transporttiden til destignationen bliver længere, og turen kortere i forhold til at vi ofte kun har en weekend fra fredag til søndag.

Man kan også læse området grundigere på kortet og "opfinde" nogle nye ruter, hvilket vi har gjort nogle gange efterhånden og med godt resultat. Der er i hvert fald blevet flere rutemuligheder i samme område.

Fra et friluftskursus
Jesper og jeg har også i år kikket grundigt på kortene over områderne tæt på Danmark, og det er der kommet et par nye ruter ud af. Ruter vi ikke har vandret, men som skal testes på den kommende tur.
Det er ikke særlig svært at planlægge nye ruter, der gerne skal være rundture fra p-pladsen og tilbage igen, og som gerne skal være en kombination af stier, skovveje og gennem stiløst terræn. Det sværeste er at på denne årstid, at gøre en rute klar på forhånd - vi ved jo ikke om sneen pludselig vælter ned, og gør den det kan vi dårligt vandre gennem usporet terræn. Det har vi prøvet og det er noget bøvl. Så helleren på stier og skovveje.

Men uanset hvordan den endelige rute bliver planlagt når vi kender forholdene derovre, glæder jeg mig til en ny rute og nye flotte lejrpladser.

En vinterlejr
Vi lægger under alle omstændigheder ud fra p-pladsen i Nytebodaskogen. Nytebodaskogen er en spændende biotop der ligger hen som urskov og som ikke bliver passet på nogen måde, og som derfor rummer et spændende fugleliv og selvfølgelig også sjældne planter, som vi jo i sagens natur ikke ser noget til om vinteren.

Vandremulighederne med udgangspunkt fra Nytebodaskogen er mangfoldige både mod øst, vest og nordover og selvfølgelig mod syd og rundt om Raslången som en af de muligheder.

Du kan læse mere om næste tur her!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar