tirsdag den 2. januar 2018

Planlægning af sommerens tur igen - et alternativ

Det er underligt hvad der dukker op i erindringen når man ser på kort og tænker muligheder igennem, og således blev jeg atter mindet om en gammel, nu nedlagt, rute.Kungsleden mellem Ábesko og Siŋŋi og derfra ad Dag Hammerskiölds led til Kebnekaise fjeldstation og videre ud til Nikkaluokta er efterhånden noget belastet af lidt for mange vandrere. Især i højsæsonen er der mange og har man ikke planlagt sin tur, eller tidspunktet for sin tur , og er uheldig at rende ind i Fjällräven Classic, så er man da helt på r....!

Jeg har tidligere beskrevet hvordan man kan undgå trafikken mellem Ábesko turiststation og Ábeskojávri-hytterne og også mellem Ábeskojávri-hytterne og Alisjávri-hytterne kan man søge søernes modsatte bred og derved vandre alene i stedet for i flok.

Det der lige faldt mig ind i dag er den gamle rute mellem Alesjávri-hytterne altså de nye hytter, og opgangen til Čeakčapasset.

Alisjávrihytterne, altså de der i vore dage ligger på fjeldknolden ved søens ende blev først etableret i 1984. Før den tid lå hytterne 3 kilometer længere mod syd men på den modsatte dalside end hvor Kungsleden går nu!

Gamle Alesjávri
Det gamle hytteanlæg var ikke nær så stort som det nye er blevet i dag hvor der er rigtig mange sengepladser, butik og såmænd sauna, men de lå på en måde også hyggeligt selvom de ikke helt havde den udsigt der er fra de nye.

Det gamle anlæg var for småt allerede dengang i 1980'erne og et nyt anlæg skulle etableres og da samerne helst så placeringen anderledes idet de gamle hytter lå på et område renerne yndede at fouragere på blev placeringen ændret. Samtidig byggede man også Čeakča-hytten så afstanden mellem Alisjávri og Sealgga-hytterne blev forkortet.

Den gamle del af Kungsleden der førte forbi de oprindeligehytter er ikke mere markeret men den kan sagtens vandres, og give en helt anden oplevelse end den man får på den trafikerede rute på søernes modsatte bred.

Der er så lige det ved den rute at man skal vade Aleseatnu (vandløbet) sådan cirka overfor renvokterhytten hvor det er relativt let at finde et godt sted.

Hvis du har vandret Kungsleden og synes området er flot så prøv dette alternativ det vil du ikke fortryde.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar