mandag den 8. maj 2017

"Danmark og kolonierne" Grønland

Grønland – Den arktiske koloni, fortæller Grønlands historie fra kolonisering, frem til indførelsen af hjemmestyre i 1979 og selvstyre i 2009 og videre frem til i dag, hvor de formelle koloniale bånd er skåret over, men hvor den fælles fortid fortsat spiller stærkt ind i relationen mellem Grønland og Danmark. 

Bogen 'Grønland' i serien "Danmark og kolonierne" er noget af det ypperligste der til dato er skrevet om Danmark som kolonimagt.

Bogen er både faktuel set med videnskabens øjne, men samtidig skrevet med en indlevelse der gør den spændende og givende at læse for alle der interesserer sig for både Danmarks og Grønlands historie.

Bogen er skrevet af virkelige kapaciteter indenfor området.

Grønland - Den arktiske koloni er skrevet af Niels H. Frandsen (Grønlands Nationalmuseum & Arkiv), Hans Christian Gulløv (Nationalmuseet), Jens Heinrich (Inuit Ataqatigiit, Christiansborg), Einar Lund Jensen (Nationalmuseet), Ole Marquardt (Grønlands Universitet), Søren Rud (Københavns Universitet), Inge Seiding (Grønlands Nationalmuseum & Arkiv), Peter Andreas Toft (Nationalmuseet) og Søren Thuesen (Københavns Universitet).

Grønland var første gang bosat af nordboere

Grønland var bosat af nordboer første gang i en 450-årig periode fra år 985, og flere europæiske stater havde haft interesser i bl.a. hvalfangst ud for Grønland, da Danmark-Norge med præsten Hans Egedes ankomst indledte Grønlands kolonisering i 1721. 

Denne forhistorie er en væsentlig del af forklaringen på, at et tilbagevendende tema herefter blev, om Grønland skulle betragtes som ingenmandsland eller som en dansk eller norsk besiddelse – og hvorvidt grønlænderne selv skulle have nogen indflydelse.

Sammen med missionsbestræbelser var interessen for kolonien i begyndelsen tæt forbundet med havets levende ressourcer. Da de samme ressourcer udgjorde livsgrundlaget for den grønlandske inuitbefolkning, var rammen sat for en til tider dramatisk historie. Siden 1900-tallet har Grønland desuden fået en stærkt forøget strategisk betydning.


Grønland – den arktiske koloni, fortæller Grønlands historie fra kolonisering, frem til indførelsen af hjemmestyre i 1979 og selvstyre i 2009 og videre frem til i dag, hvor de formelle koloniale bånd er skåret over, men hvor den fælles fortid fortsat spiller stærkt ind i relationen mellem Grønland og Danmark.


Grønland – den arktiske koloni, indgår i det kolonihistoriske standardværk Danmark og kolonierne, der i fem bind behandler Danmarks rolle i den europæiske kolonialisme. Værkets bind supplerer hinanden, men kan også læses hver for sig.



Fakta
1. udgave 2017
Hardcover m. halvbind
ISBN: 9788712049555
446 sider
Pris: 349,95 kr.
Udgiver: Gads Forlag
 


Andre bind i Danmark og kolonierne:
Danmark - En kolonimagt
Vestafrika – Forterne på Guldkysten
Vestindien – St. Croix, St. Thomas og St. Jan
Indien – Tranquebar, Serampore og Nicobarerne
 



Ingen kommentarer:

Send en kommentar