fredag den 13. marts 2015

Vintertur!

Jahh; en vintertur skulle det have være og det var intentionen da turen blev programsat, men det blev nærmest sådan en mellemting, dog uden sne.
Min lejr i Vesslarp
Vi har i mange år brugt området omkring søerne Immeln, Raslången og Ivosjön som vandreområde for weekendture.
Området er let at komme til, og vandet i søerne er rent så vi ikke behøver slæbe flere liter af det med i rygsækkene.
Området er for så vidt godt nok og altid en tur værd, men vi har efterhånden gennemtravlet det meste på kryds og tværs.

Nogle steder har skoven næsten urskovsagtig karrakter
Turene vi laver er aldrig slaviske efter en markeret rute, markerede ruter er der ellers mange af herovre, men vi foretrækker forskellige stier og skovveje, og en del tværs gennem usporet terræn. Alligevel var det på tide at forsøge at finde en ny rute!

Så kigger man på kortene! Det er let at huske hvor man har vandret mest, og den klassiske outsitetur er jo rundt om Raslången. Den tur har de fleste af os 'gamle' vandret mange gange, og den vandres mindst én gang om året som tradition, og traditionsrige ture kan de fleste af os godt lide. Man føler nærmest at man kommer 'hjem', også selvom ruten aldrig følges slavisk men bliver ændret lidt fra gang til gang. Alligevel er den gammelkendt og man snakker om de flotte lejrpladsen, man tidligere år har brugt, når der vandres forbi dem i forsøget på at finde bedre og flottere. Nogle gange bruger vi samme lejrplads på flere ture. Det er hvis de ligger specielt godt og og har smuk udsigt.

Vandring langs mosen
Lige nord for Immeln ligger Nytebodaskogen som en urskov eller biotop. Her er der ingen skovpleje, ud over at man saver de stammer over der vælter ned over vejen - og advarselsskilte minder én om at skoven er farlig at færdes i i stormvejr.

Vi har flere gange anvendt skovens lille parkeringsplads som udgangspunkt for vandreture både syd og nord for skoven, og denne gang benyttede vi den også.

Turen skulle nu blot gå mod vest, og ud i området nord for Vesslarp-søen, der ligesom resten af skovområdet herovre er typisk svensk og ikke ligner en dansk bøgeskov.

Klipper, søer og vandløb og ikke mindst den evigt grønne mosklædte skovbund dominerer herovre, og det er ikke altid lige let at finde plane pladser til teltet eller tarpet, hvorfor mange af os har skiftet til hængekøjer. To træer med rimelig afstand mellem hinanden kan man altid finde, og ofte kan man hænge flotte steder med flot udsigt.

Det lykkedes selvfølgelig ikke at finde en helt ny rute. Vi har vist være alle steder i det område, for pludselig mens vi vandrer stopper nogle op og udbryder: 'her har vi vist da være før!' og kort herefter står vi ved Vesslarp shelterplads!

Pladsen havde jeg planlagt lejrsted ved. Ikke at jeg holder specielt af shelterpladser, det gør jeg bestemt ikke og oftest undgår jeg dem, men fordi Vesslarp lige er en kende mere spændende og flot end mange andre pladser.
Shelteret ligger ved en fossende å på en plads hvor der før har ligget en vandmølle og et savværk, men kun resterne står tilbage.

Miljøet her på pladsen er spændende med de små broer over vandløbene, og da jeg kom ud på højen på den lille ø hvor jeg ville sætte min hængekøje op, sad vandstæren nede ved strømmen få meter fra mig.
Vandstær (Cinclus cinclus)
Jeg har før været på shelterpladsen idet jeg, mens jeg havde Vildmarksskolen, brugte den som startplads for mine femdages friluftskurser. Friluftskurser der blev afholdt i Kr. Himmelfartsdagene fra onsdag aften til søndag eftermiddag, med undervisning i vandring og kano og lejrslagning på forskellig vis.

Friluftskurserne har jeg taget op igen og det første der mest er teoretisk med 'klasseundervisning' og 'øvelser i marken', kan du læse om via linket herunder eller ved at bruge menuen 'Tag med på tur', øverst på denne side.
Efter 'det teoretiske kursus' afholder vi et træningsforløb i Sverige senere. Datoerne aftaler vi på kurset.

Kursus i friluftsliv, læs mere her!
Ture og kurser på Outsite.org, læs mere her!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar