fredag den 19. september 2014

Test af Garmin Tactix GPS-ur

Primo 2014, lancerede Garmin deres længe ventede Tactix-ur.
Jeg har haft mit i cirka et halvt år til test og afprøvning.
Det er lang tid inden resultatet munder ud i en test, men uret har rigtig mange funktioner, og i stedet for at afprøve det i baghaven, eller ved skrivebordet, har jeg valgt, at teste det under nogle ture i Sydsverige i foråret, samt på tre vandreture i svensk Lapland.



Navnet, vil nogle mene antyder, at uret er til militærbrug. Dette er også rigtigt, men det er også rettet mod generel outdoor-brug, og som træningsur.

Der er et utal af funktioner, og man skal regne med at bruge nogen tid på at lære uret at kende til fulde, og så vil der sikkert for mange, som i mit eget tilfælde, være funktioner man aldrig får afprøvet, eller som ikke er relevante for én. Den væsentligste funktion som jeg hverken har testet, afprøvet eller nogen sinde kommer til at afprøve er ”Jumpmaster”-funktionen, der er beregnet for faldskærmsudspringere.

Uret fremstår helt i sort og virker utrolig robust. Det kan sagtens tåle selv hård brug, det er end ikke lykkedes mig at påføre urkassen eller glasset så meget som en lille ridse. Og det på trods af, at urkassen er ret høj og derfor ofte støder ind i alt muligt under brug.

Uret er egentlig næsten identisk med det populære Garminur ”Fenix”, så det kunne man sådan set godt have valgt, i stedet for at gå rundt med et militæragtigt ur, når man ikke er militærperson, men det matsorte look er meget elegant selvom uret, der jo indeholder en computer er lidt tykt som nævnt.

En væsentlig ting ved et ur der skal lades op via et USB-stik, er naturligvis batterilevetiden. Fabrikanten angiver batteritiden til ca. 50 timer, og ca. 16 timer med fuld GPS, og det holder meget godt.
16 timer på fuld GPS ,er ikke meget hvis man er på fjeldtur, og ikke kan lade op undervejs, men det er ikke nødvendigt, på en vandreture at lade GPS’en køre hele tiden. Funktionen med at GPS’en opdaterer en gang i minuttet, funktionen kandes ”Ultra Trac” i uret, er fuld rigeligt og så er batteritiden flere dage. Bruges det meget på en lang tur over flere dage, kan man have en solcellelader eller en powerbank med til opladning undervejs.
Ved normalt brug med alle censorer, undtagen GPS, tændt er levetiden ca. 2 uger og bruges det kun i urtilsand helt op til 5 uger.
Uret lader ret hurtigt op, når det tilsluttes en energigilde som fx en USB-port på computeren eller stikkontakten.

Uret har de gængse funktioner for et outdoor-ur, såsom højdemåler, barometer, 3 akset elektronisk kompas foruden GPS-funktionen. GPS-funktionen  kan fungere både som navigation og tracking af ens rute, der kan aflæses når man kommer hjem via programmet ”Basecamp” på sin PC eller Mac, og selvfølgelig TrackBack så du derude kan finde tilbage til udgangspunktet. Du kan naturligvis også lægge ene masse waypoint ind.

Uret har også alle de almindelige funktioner et elektronisk ud skal have, samt en del funktioner som er kendt fra de håndholdte GPS’er, såsom sol/måne kalender, jagt og fiskekalender, verdensur osv.
Det er også muligt at downloade baggrundskort af forskellig art, samt at overføre data trådløst fra fx. en hånholdt GPS.

Til skiløb, løb eller mountainbike, kan man faktisk parre sin telefon med det gratis program ”Garmin connetct”, og derved få alle informationer om din træning overført, og du kan naturligvis dele dine resultater med andre Garmin ure.

Der er også en del præinstallerede brugerprofiler der er lette at gå til, såsom pulstæller (kræver ekstraudstyr), AutoLap, AutoPause, alarmer, distance, kalorietæller, osv.

Ligesom lignende ure er det også forsynet med termometer, og det virker på samme på som på andre ure – det måler temperaturen på ens håndled, og ikke omgivelsernes. Ret ubrugeligt, men her har Tactix en anden mulighed, idet man kan tilkøbe en dims, Tempe heder den, og det er en trådløs censor der kan placeres for eksempel på rygsækken. Tempe sender så målingerne til uret, der så er mere nøjagtigt. Ret smart.
Sensor og ur finder let hinanden, og efterfølgende kan disse data også aflæses i de informationer, der dukker op i Basecamp hjemme. Alle informationer som rute, højder du har vandret i samt de skiftende temperature vises.
Helhedsindtrykket lever fint op til de forventninger, jeg havde til uret i den lange ventetid der var fra nyheden om det slap ud, og at det faktisk kunne købes I Danmark.

Funktionsknapperne, der er 5 i alt, er lækre og præcise at trykke på. Displayet klart og tydeligt, og tal og bogstaver ikke for små.
Menuerne er, som på det meste småelektronik, noget man lige skal vænne sig til. Der er rigtig mange funktioner kun styret af få knapper, og man skal regne med at bruge noget tid på at lære det at kende.
Men alt i alt ef godt GPS-ur.

Prisen for uret er 3.595 kr.
Tempe, temperaturcensor 249 kr.
Link til Garmin og uret

Ingen kommentarer:

Send en kommentar