søndag den 29. marts 2020

Sommerens fjeldtur 2020 afsnit IV

Et af de vigtigste punkter i planlægningen af en fjeldtur er ruten der skal være afstemt efter deltagernes præferencer, hvis de har nogle, og dagsetapernes længde - og så lidt efter guidens ønsker.


Jeg har tidligere nævnt at når deltagerne køber sig til en guidet tur så, skal de også have noget for pengene og altså ikke noget der ligner en tur ned ad Kungsleden, hvor alle kan vandre alene.

Det stiller krav til guidens kendskab til det område han eller hun guider i. Det er uforsvarligt at guide gennem for guiden ukendt land med mindre man kalder det for en pionertur eller lignende, så deltagerne er helt indforstået med at der skal udforskes med de risici det kan medføre af omveje, for man tager ingen chancer som guide, og det uanset om man er professionel eller selvbestaltet.
I den sidste ende er det altid den der leder turen der har ansvaret.

Når man planlægger ruter udenfor stierne så er der ofte ikke broer over vandløbene så selvom man har været på stederne nogle gange før så må man tage højde for varieret vandstand i vandløbene, hvilket kan betyde at der skal findes alternative veje. De alternative veje skal ikke "opfindes" på stedet - dem skal man have i baghånden allerede hjemmefra!

Det er uprofessionelt at stå derude og ikke vide hvad man skal gøre men først skal finde ud af det og dermed signalere usikker overfor deltagerne hvilket ikke er sundt for gruppen. Guiden skal altid optræde sikker og kompetent under turen.

Jeg brugte en del tid dette år på at få en god rute sat op. En af årsagerne var at jeg faktisk havde en rute klar allerede ved juletid men pludselig erfarede jeg at en bro over et vigtigt vandløb var blevet nedlagt og ikke ville blive sat op igen. Begrundelsen var at den var i fordårlig stand og da den alligevel ikke førte noget sted hen i forhold til de markerede stier i området så nedlagde man den.

Nu må jeg jo fortælle lidt om området jeg opererer i på denne tur. Området er Kebnekaisefjeldene og området omkring den nordligste strækning af Kungsleden som man kan se på kortet herunder.


De røde stiplede streger er markerede vandreruter, og de fuldt optrukne er ski og scooterruter.
Som man kan se så er området godt udbygget med afmærkede ruter og hytter, men der er også ruter der kun er markerede sporadisk og de er markeret med røde prikker, og uden for rutenettet er der en del der ikke er markeret, og det er de områder jeg er interesseret i.

Helt undgå at vandre på markerede ruter kan man ikke idet der er ret få ind- og udfaldsveje og dem der er er alle markerede.

På en guidet tur hvor fjeldet måske skal vises frem for førstegangsfjeldvandrere så gør det ikke noget at man ind imellem vandrer ad markerede strækninger. Deltagerne må gerne opleve alle aspekter af fjeldet og det at færdes i det.

Men tilbage til ruten!
Den bro der nu er væk lå i Gorsavággi øverst på kortet Hvor Gorsajohka (johka= vandløb) løber ud i den større Ábeskoeatnu er der en bro og den er det ikke for bruger man den ender man i tæt skov. Den det handler om ligger længere app mod vest og lige hvor nationalparkgrænsen (den er grøn), krydser Gorsajohka men nu er den som nævnt væk. Broen førte til et område af nationalparken hvor der ikke er sti og jeg har brugt den et utal af gange for at undgå den befærdede Kungsleden og da den var der var det en rigtig god rute ned i Hoigganvággi (vággi= dal).

Med nedlæggelsen af broen så gik planen med at bruge den vej ind ikke så om igen.

Årets tur giver en lidt længere togtur idet vi fortsætter med toget forbi Ábesko og ind imod den norske grænse hvor vi står af i Katterjåkk som er et lille trinbræt lige før grænsen.

Herfra går vi sydover gennem usporet terræn ned og krydser Hoigganvággi og derfra ad en lidt tricky vej, igen i sporet terræn, over mod Anna Allagas.
Denne rute som jeg også har brugt en del gange efterhånden, skal man passe på med. Jeg har ind imellem stået ved umulige vandløb. Nogle af dem der er derinde kan aldrig vades sikkert mens andre kan omgås eller vades på bestemte steder man skal vide hvor er hvis ikke man vil bruge en mase tid på selv at vandre op og ned ad vandløbet.

En af de største farer og den der gennem tiden har ført til flest dødsfald er at vade svære vad så når man skal vade skal man kunne vurdere vadet og være sikker på at det kan udføres på en sikker måde. Er man det mindste usikker så gå en anden vej.

Fortsættes

Ingen kommentarer:

Send en kommentar