tirsdag den 19. december 2017

Ilimanaq - Grønland

Hvem drømmer ikke om at komme til grønland enten på almindelig ferierejse og opleve den anderledes og spændende kultur, eller for at vandre og nyde naturen?
Det er der mange der gør og med god grund. Grønland er fantastisk!


For de der drømmer eller som måske ligefrem planlægger en tur derop er der specielt en by der er værd at besøge - Ilulissat, eller Byen ved isen som navnet betyder!

Der er to destignationer der er værd at vandre i ved Ilulissat. Den ene er den traditionelle tur langs isfjorden og skråt over til bygden Oqatsut eller Rodebay som den også kaldes, og derfra tilbage til byen.

En anden tur er på den modsatte side af isfjorden ved bygden Ilimanaq som man kan blive sejlet over til.

Ilimanaq er et af de smukkeste steder jeg har vandret i Grønland og jeg har været mangestede både som enlig vandrer og som guide gennem en lang årrække

Som inspiration eller for at drømme videre kan man kikke på Henrik Saxgrens flotte billedværk "Bag en mur af is" der er en fotoreportage af bygden.

Bogen
Ilimanaq blev koloniseret i 1700-tallet af først hollandske hvalfangere, dernæst danske missionærer, og fik navnet Claushavn. Det  har altid været en pulserende bygd, som kunne opsluge folk fra områdets mindre bygder og bopladser, efterhånden som de blev nedlagt.
Nu er Ilimanaq selv truet; indbyggertallet er nede på 50 efter et fejlslagent forsøg på at genåbne fiskefabrikken. En af de nye erhvervsmuligheder er turismen, og mange gør i øjeblikket en indsats for at vende affolkningen.Bag en mur af is er et portræt af Ilimanaq ved Isfjordens udmunding.

Henrik Saxgren har besøgt stedet på alle årstider og fotograferet det daglige liv i bygden, været med på rensdyrjagt og sommerfiskeri efter ørreder. Han har drukket kaffe med de gamle og ladet sig fascinere af det korte tidsspænd i den grønlandske kultur mellem gamle dage og nu – og de helt andre, ufattelige tidsmæssige dimensioner i naturen.

Henrik Saxgren er en af Danmarks mest anerkendte fotografer. Han er blandt andet kendt for sin store kærlighed til Grønland og udgav i foråret 2017 den anmelderroste bog Ultima Thule. Han har udgivet 10 bøger og udstillet over det meste af verden med sine smukke fotografier. Læs mere om ham og hans værker på hans hjemmeside henriksaxgren.com
Fakta
Forfatter: Henrik Saxgren
Forlag: Milik Publishing
ISBN: 978-87-93405-59-2
Sideantal: 168
Pris: 309,95

Ingen kommentarer:

Send en kommentar