mandag den 3. november 2014

Hammock

Der er mange måder at overnatte på derude, man kan anvende sheltere, sove i telt eller i bibuak - eller man kan ligge i hængekøje.
Alt har naturligvis sine fordele og ulemper alt efter hvor man færdes.
En hængekøje kan hænge næsten alle vegne og man er ikke afhængig af plant eller tørt underlag
Det er traditionelt at ligge i telt på tur, hvilket jeg har gjort i rigtig mange år både i Danmark, Sydsverige og på fjeldet i Skandinavien og i Grønland.
Teltet er praktisk og kan næsten stå alle vegne bortset fra de mest ujævne steder som der selvfølgelig er nogle af rundt omkring.

Shelteret har den fordel, at man ikke behøver at slæbe et måske tungt telt i rygsækken. Ulempen er, at man hver aften skal frem til shelterpladsen, og at den kan være okkuperet af andre når man endelig når frem. En anden ting er, at folk ikke har megen pli i naturen. Man kan åbenbart ikke anvende et shelter, uden at skulle skære sit navn eller andet i træværket, efterlade affald i bålstedet eller hakke alle træer i nærheden ned, og hvis man ikke orker det så i hvert fald smadre dem, så de står tilbage som halvdøde og sårede.
Alt i alt syntes jeg ikke at de fleste sjelterpladser er særlig charmerende!
Shelterne har naturligvis også den fordel at de er gratis. Man skal ikke investere i dyrt udstyr for at overnatte i naturen. Samtidig giver det åbenbart nogle en hvis tryghed, i forhold til at ligge skjult alene et sted derude i vildnisset.

Flotte udsigter vil man gerne have fra sin lejr
Jeg syntes imidlertid bedre om helt at vælge sin egen plads derude. Det kan man ikke helt i Danmark, da der er en del restriktioner på hvor man må færdes og overnatte. Mange danske skove er privatejede, og i dem må man faktisk kun opholde sig fra solopgang til solnedgang. Man må kun færdes på anlagte stier og veje, og man må normalt ikke overnatte.

I statsskovene må man færdes hvor man vil, og her er der også åbnet for overnatninger i små telte, og i hængekøjer flere steder - og så er der naturligvis de etablerede shelterpladser, hvor mange er helt fri mens andre skal reserveres.

Immeln en tidlig morgen
Jeg har færdes meget i det sydsvenske, hvor naturen og terrænet er noget anderledes end i Danmark, og der spotter man ofte en flot lejrplads for så at opdage, at skovbunden er fyldt med store sten hvilket gør det helt umuligt at få plads til et telt, og nogle steder er det så 'slemt' at man ikke engang kan ligge under tarp - der er for bulet. Øv! Så må man gå videre og finde et bedre sted, men havde man hængekøje med havde det været er fortrinlig plads.

Bruger man hængekøje, eller hammock for at være lidt moderne, er skovbundens beskaffenhed underordnet, og man kan lægge sig præcis hvor man vil - altså hvis der er træer af
Hammock-camp
en hvis størrelse!

Er det fint vejr, uden for megen vind, kan man ligge helt nede i vandkanten, på en høj eller et andet sted med udsigt, og en flot udsigt er dejlig at vågne til om morgenen, og bare ligge og kikke ud på naturen indtil det er tid at stå op.

Der findes mange forskellige hængekøjer på markedet og man skal se sig lidt omkring for at finde den der passer én bedst. De fleste er forsynet med myggenet, hvilket er et must, samt tarp, men derudover kan man få en masse ekstraudstyr i form af under - og overquilt man kan bruge i stedet for sovepose og liggeunderlag, der ikke er så praktisk i køjen, samt en masse ophængningsudstyr.

Se på mulighederne og få nogle flotte og anderledes oplevelser derude. Vil du vide mere kan du logge gratis på www.outsite.org og spørge ligesindede eller deltage i en af deres ture og eventuelt låne elelr prøve en hængekøje inden du bestemmer dig.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar