torsdag den 6. november 2014

Friluftsliv om vinteren

Nu nærmer vinteren sig med raske fjed, som der står skrevet i et lyrisk digt, eller noget i den retning.
Egentlig troede man ikke at det ville nå så vidt i år, med den sommer og det milde efterår, der ingen ende ville tage, men alligevel - pludselig blev det koldt, og efteråret var over os. Det danske efterår vi kender så godt med regn og rusk og småkulde, der forstærkes af det våde og klamme vejr. En klam kulde der trænger ind overalt, og som får os ind i varmen i stedet for ud på tur!


Bivuak i efterårsskoven i Sydsverige
Sådan havde jeg det i starten. Grønlandsk kulde med tør luft der ikke føles kold, og Laplands sneparadis om vinteren, det passede mig fint og det kan og har jeg altid kunnet lide, men sen efterår og dansk vinter det er sq for klamt

Er det bare frostvejr, sådan på en cirka 10-15 grader så er der intet der bliver vådt, men sådan mellem + og få graders frost skiftende med tøsne og måske regnblandet sne, eller bare regn hele tiden det er surt, og her bliver alt vådt infenfor kort tid - gør det ikke?

Vintercamp i marts, Sydsverige
Nej alt bliver ikke nødvendig vis vådt på efterårs og vinterture, man kan sagtens gardere sig på forskellig vis, og derved få rigtig gode ture, og frem for alt, få testet sit grej af.

Kan ens grej og formåen klare de vintre vi har på vore breddegrader, så kan man også klare en fjeldtur i både forår-, sommer- og vintersæsonen. Der er i hvert fald ikke noget vejr, der kan komme bag på én!

En rigtig god måde at komme igang med vinterture på er, at tage med på nogle arrangerede ture i starten. Her får man gode råd om udstyr, proviantering og meget andet i forhold til de situationer, og det vejr man kan
Lejrild og bålmad på vintertur
risikere at møde om vinteren. Kan man  for eksempel satse på bålmad på vinterture, hvad gør man hvis ens liggeunderlag er for tyndt til at isolere nok for kunden fra undergrunden? Hvilket telt, hængekøje eller tarp skal jeg bruge? Hvad gør man hvis det pisser ned døgnet rundt? og hvordan får man tiden til at gå, når døgnet har så få lyse timer? Og meget andet.

På Outsite.org er der lige blevet annonceret en workshop, hvor vi alle vil arbejde med vinterture og overnatninger under en hyggelig weekend i det sydsvenske.

Vi tager en jurt eller en lavvu med som
Vintervandring ad skovsti
samlingstelt, men alle der deltager opfordres til at teste deres telt, eller andet sovesystem, som kan være under tarp, i hængekøje, eller hvad man nu finder på eller foretrækker.

Vi vil også gennemgå forskellige teknikker for vinterture. Hvor kan man vandre, og at finde vej, proviant og bålmad, kogegrej og brændstoffer. Teltning, bivuakering og andre overnatningsformer osv.

Men kan man ikke gå på ski, vil nogen sikkert tænke!
Næh som grundregel kan man ikke. I de mange år jeg har haft hus i Blekinge, og har været på vinterture i Skåne, Blekinge og Småland har
Lejr ved søbredden
der aldrig været sne nok, eller den har været for våd og for spredt. Selvfølgelig kan det lade sig gøre bare man har klister nok med, men det er ikke den store nydelse og ikke det bedste for skisålen.

De gange vi har været derovre har der ikke været mere sne, end at man sagtens kunne vandre og ofte har varmen gjort store indhug i den allerede mens vi var der.

Skal man lave en skitur, skal man nok være parat til at stå stand by lige når snefaldet er der, og så tage af sted med det samme - det er vanskeligt på lang sigt at planlægge en skitur i de områder.

Læs mere her på outsite.org: http://www.outsite.org/ture-kurser/13-workshop-i-vinterture her kan du også se en film om vintertur!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar