onsdag den 18. marts 2015

Ramsløg

Nu nærmer foråret sig og med det åbner naturens spisekammer også for alvor.
Det er altid hyggeligt at supplere de købte madvarer med selvfundne urter eller andet i naturen, og at samle urter giver også vandreturen eller skovturen en helt ny dimension.

Ramsløg

Når anemonerne om foråret afblomstrer tager ramsløgene over. I den lyse bøgeskov inden træerne får løv skyder ramsløgene op. Ramsløg er en skovplante der breder sig med stor hast og kraft, og så voldsom at Naturstyrelsen har den på sin liste over aggressive skovplanter.

Ramsløg ynder lyse bøgeskove tæt på havet i maj måned viser den sig som et hvidt tæppe i skovbunden på de lokaliteter hvor den vokser.
Ramsløg ynder fugtig skovbund nær kyster, ved bække, på engjord og man kan sagtens dyrke den i sin have.
Almindeligst er den på Århuskanten, men den kan findes over hele landet. På Bornholm i strandskoven under Hammershus har jeg set store forekomster også.

Ramsløg tilhører liljefamilien hvorfor den kan forveksles med liljekonvaller der har samme bladstruktur, men den adskiller sig fra liljekonval ved at have blomster i en stor skærm hvorimod liljekonvallen har sine blomster i en række på en stængel. Liljekonvallens blomster er i øvrigt klokkeformede. Begge blomstrer i maj - juni. Efter blomstringen udsender ramsløg en kraftig løgduft.

Anvendelse
Hele planten kan spises før afblomstring, altså fra marts til maj.

2 kommentarer:

  1. Det bedste råd er at gnide på bladene - lugter de ikke af hvidløg er det ikke Ramsløg, men enten Liljekonval eller Høsttidløs. De to sidste er er giftige, både rå eller varmebehandlet.

    SvarSlet
  2. Ja Erik det er et rigtigt godt tip! :)

    SvarSlet