onsdag den 14. januar 2015

Vintervandring

Nu sidder jeg og forsøger at lave en rute til Jespers og min guidede vandretur i Sydsverige.
Jeg har lavet et utal af ruter i områderne i Skåne og Blekinge omkring Immeln og de andre søer i området.
Nogle, eller specielt én af ruterne, nemlig den rundt om Raslången, er blevet en traditionsrig tur vi går år efter år, og i nogle år faktisk flere gange. Ruten fører over den 'sjove' bro jeg også har skrevet et indlæg om (Broen, som kan læses her). Det er en ganske spændende og flot rute men flere gode lejrmuligheder ned til søbredderne og flere steder helt uden for stierne.

Min tarplejr ved søbredden
Vi har rigtig mange med på vores weekendture derovre, og mange har været med flere gange så ind imellem er det nødvendigt at 'opfinde' nye ruter.

Jeg er ikke meget for veje og markerede stier. Markerede stier kan selvfølgelig være fine nok og mange steder er de anlagt smukke steder. Veje kan dog accepteres over kortere stræk, men det sjoveste er jo at finde veje gennem usporet terræn tværs gennem skoven.

Men nu er det jo vinter og med vinteren ved man aldrig. Usporet terræn udenfor stier og veje kan være en tung og besværlig omgang, hvis der lige skulle falde sne i den weekend hvor man planlægger tur, så man skal altid have en alternativ rute hvis det skulle ske. - Man aflyser naturligvis ikke en tur bare fordi vejret arter sig med sne. Alt slags vejr har jo sin charme!

Lejrslagning
En af fordelene ved vinterture er at man kan få testet sit grej og opleve om det holder til de kolde tider på året. Planlægger man for eksempel en vandretur på fjeldet nord for polarcirkelen, det kan være på Kungsleden eller andre steder, kan man så højt mod nord god få kulde ned til frysepunktet og forbigående sne der dog hurtigt smelter igen, men alligevel krævet at ens grej holder til det. Så er vinterturene i Sydsverige god træning og test af sit udstyr.

Når vi laver guidede ture på Outsite, skal de helst indeholde elementer deltagerne ikke lige selv ville have fundet på, ligesom de skal kunne rumme nybegyndere, der måske aldrig har været på vandretur før, eller ikke har været det om vinteren, som turen jeg planlægger foregår i.

På guidede ture tages der hensyn til den enkelte deltager, og man tilstræber en vis vejledning og undervisning når dette ønskes således at alle får en god og udbytterig tur.

Lejr ved søbredden
På disse ture får man naturligvis også et godt indblik i, hvordan man planlægger og udfører ture uden nødvendigvis at skulle vandre strækninger ad markerede ruter. Ofte er det upraktisk udelukkende at anvende markerede ruter idet disse sjældent er rundture, hvorfor man så skal vandre tilbage ad eget spor eller finde offentlige eller andre transportmidler for at komme hjem, eller hen til bilen igen.

Er man lidt smart og har lært sig kort og kompas samt ruteplanlægning udenfor rutenettet, kan man imidlertid sagtens lave rundture hvor som helst. Og også rundture med lige præcis de dagsdistancer man vil vandre.

Se alle ture på Outsite her: Outsite ture & kurser. og glæd dig til forårets spændende ture..

Ingen kommentarer:

Send en kommentar