tirsdag den 19. april 2016

Lapland

Nu er det forår (næsten) og sneen smelter forhåbentlig noget hurtigere i fjeldet end den gjorde sidste forår.
Tiden nu er også den hvor vi planlægger vores fjeldtur eller fjeldture, for nogle af os er heldige og kan komme derop flere gange på en sommer.


I år har vi sat en lidt alternativ tur op. Den ligner en af mine allerførste ture i området mellem Ábesko og Kebnekaise fjeldstation for mange år siden.

Jeg startede, som mange ved, min karriere som fjeldvandrer for mage år siden ved at vandre Kungsleden alene, alene fordi alle i min omgangskreds betraktede mig som underlig når jeg overhovedet ville derop. Med ville de i hvert fald ikke!
Jeg vandrede fra Ábesko og ned til Siŋŋi og derfra ind til Kebnekaise fjeldstation og ud til Nikkaluokta. Jeg brugte hytternes nærhed til mine lejrpladser for sikkerhedens skyld. Det var min første tur i fjeldet og jeg anede faktisk ikke helt hvad jeg gik ind til.

Jeg blev dog hurtigt betaget af fjeldet og mens jeg vandrede nedad Kungsleden kikkede jeg interesseret ind i enhver sidedal, og næste tur blev udforskning af Kungsledens nære omgivelser og sidedalene.
På den måde kunne jeg tilrettelægge en tur hvor jeg dels vandrede Kungsleden og dels lavede en del sløjfer ind gennem de andre dale, og det er med årene blevet til at jeg har gennemvandret hele det mægtige fjeldområde.

En af de ture der blev ud af at krydse rundt omkring Kungsleden er den vi skal vandre til sommer og det er stadig en af de ruter jeg holder meget af og som jeg vender tilbage til. Måske vandrer jeg den ikke præcis sådan som jeg gik den første gang, men elementer af den indgår ofte i mine ture i området, og i år glæder jeg mig til at vandre den igen.

Turen kommer til at have sit udgangspunkt ved Ábesko turiststation og den første dag starter vi blidt ad sporet ind i Gorsavággi hvor første lejrplads vil være.


Herefter vandrer vi væk fra stien og ind i Ábesko nationalpark på den modsatte side af Kungsleden som vi kan se over på tværs over søen. Vi har før set jærv her og elge er der også i nationalparken. Vi følger fjeldkammen Njunesgeahči frem til søen Bozojávri og ud ad nationalparken hvor vi telter anden nat. Der er en fantastisk udsigt fra ruten ned over søen Ábeskojávri og hele nationalparken.

Fra nattens lejr går turen ned i den meget spændende og anderledes dal Hoigganvággi. Vi vandrer mod vest gennem dalen indtil vandskellet hvor vi kan krydse over på dalens modsatte bred og telte.

Nu skal vi op i fjeldet igen og finder vej gennem helt usporet terræn med retning mod Sjangeli hvor vi telter. Dette er også en af turens spændende etaper. Den er ikke svær, men den går lidt opad bakke.

Jeg har med vilje ikke tegnet ruterne ind på kortet idet man kun skal gå dem med guide eller med god fjelderfaring!

Fra Sjangeli går det ned ad bakke ad en tydelig sti indtil vi når Unna Allagas-hytterne. I hytterne er der en lille butik så man kan sagtens få sig en cola eller en plade chokolade eller noget andet hvis man bliver fristet, men herefter vandrer vi atter op i fjeldet med retning imod Alisjávri. Landskabet heroppe er også spændende og afsluttes med en imponerende udsigt ned over Kungsleden og de mange søer.

Vi når nu Alisjávri-hytterne hvor der sørme også er en lille butik og efter en pause vandrer vi over til Alisjávri sameby og derfra op i fjeldet mod Visttasvággi. På vejen telter vi et flot sted med fin udsigt.Nu resterer der en let vandring nedad mod Visttas-hytten som vi passerer for at telte på dalens modsatte side. Flot vandring og fin lejrplads.

Nu skal vi atter ind i højfjeldet i en af områdets smukkeste dale Stuor Reiddavággi. Stuor Reiddavággi gennemkrydser det vældige fjeldmassiv og byder på imponerende vandring og stejle flotte fjelde til alle sider. Vandringen derimod er ret let og man er hurtigt fremme ved hytter hvor der er fine teltpladser overfor.
Pladsen herinde er en af fjeldets smukkeste og mest imponerende.


Vi fortsætter nu igennem dalen og møder atter Kungsleden ved Sealgga-hytterne. Her er der en butik og her er der altid liv og mange vandrere. Sealgga-hytterne har alle dage være et sted man næsten altid forsøgte at besøge på sine ture. Hytterne ligger midt i en vældig dal og udsigten er imponerende.

Vi telter ved hytterne på nogle flotte pladser med blødt græs og rislende vandløb.

Vores rute fortsætter nu mod syd ad Kungsleden og her er ret let at vandre så man kan bruge energien på at nyde udsigten.
Nu nærmer turens flotte og imponerende finale sig idet vi forlader Kungsleden og drejer ind i Guobirvággi hvor vi telter med udsigt til en af områdets største gletsjere. Vi ligger i sikker afstand og kan nyde udsigten og måske have energi til at gå nærmere under en aftentur fra lejren.


Nu starter vi på en af fjeldområdets flotteste og mest spektakulære passager idet vi skal fra Guobirvággi over i Darfálvággi. Ruten går højt op og ned langs en gletsjers morænevolde mod Darfál-hytten. Ruten går højt op og byder naturligvis på flotte udsigter og spændende vandring.

Vel ovre passet går det nedad resten af turen gennem dalen Dárfalvággi til Kebnekaise fjeldstation hvor turen slutter.

Nu kan man vælge at tage helikopteren ud af fjeldet og rejse hjem eller man kan vandre ud til Nikkaluokta.

Vil du vide mere om turen kan du læse om den her: https://www.outsite.org/ture-kurser/57-fjeldtur-rundt-om-kungsleden-og-kebnekaise 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar